Konačno jedna pozitivna vijest oko hrane u ovo doba koronavirusa. U najvećem hrvatskom stakleniku, onom tvrtke Belje u Mitrovcu, u Baranji, beru se prve ovogodišnje rajčice. Ukupno 50 tona zrelih rajčica odmah nakon branja je transportirano prema distributivnim centrima i trgovinama kako bi se našle u prodaji prije Uskrsnih blagdana, izvjestili su iz Belja.
Proizvodnja rajčica u stakleniku u Mitrovcu odvija se cijele godine, a svježe rajčice se beru od travnja do prosinca. U stakleniku Belja uzgajaju se grapolo i beef rajčice, a za razliku od uvoznih rajčica koje su ranijih godina dominirale na tržištu, domaće rajčice su zrele, ukusne i sočne, poručuju Baranjci.
- Godišnje u našem stakleniku uberemo 2.700 tona rajčica i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima osiguravamo tek 30 posto godišnjih potreba za rajčicom. Naše rajčice su posebno cijenjene zbog svog domaćeg okusa i mirisa, a najviše su tražene u proljetnim mjesecima kad krećemo s berbom. Proizvodnja rajčica dio je kompleksa Mitrovac u kojem se spajaju farma mliječnih krava, bioplinska elektrana i staklenik. Riječ je o ekološki osviještenoj i naprednoj stočarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u sinergiji s obnovljivim izvorima energije, kaže Davor Bošnjaković, direktor Belja plus.
U stakleniku koji je izgrađen na površini veličine osam nogometnih igrališta u berbi radi 42 radnika koji koristeći biološku zaštitu bez pesticida.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....