poslovna zona

U Jakovlju niče tvornica koja će raditi dijelove za Airbus, Boeing i Rolls-Royce

Proizvodnja komponenti za kabine za zrakoplove, prema sadašnjem planu, mogla bi početi na jesen
 Frédéric Scheiber/AFP

U poslovnoj zoni pokraj Zagreba austrijska aeronautička tvrtka FACC počela je u prosincu prošle godine gradnju tvornice u kojoj će, kako je objavljeno na internetskim stranicama općine Jakovlje, gdje se zona nalazi, u prvoj fazi zaposliti 450 radnika.

U tvornici će se proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce, objavljeno je, a riječ je o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura. FACC ima sjedište u Austriji, a u većinskom je vlasništvu goleme kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja u svom sastavu ima stotinjak kompanija i oko 450 tisuća zaposlenika.

Važan korak

FACC je hrvatsku investiciju najavio još polovinom 2019., kad su se čelnici kompanije sreli i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Robert Machtlinger, izvršni direktor, opisao je tada širenje u Hrvatskoj kao još jedan važan korak u globalizacijskoj strategiji kompanije, a Jakovlje je izabrano za lokaciju tvornice "u vrlo kompetitivnom procesu" u kojem se vodilo računa i o radnoj snazi te blizini Austrije. Prema tada iznesenim planovima, tvornica je trebala biti završena već u ožujku ove godine i početi proizvoditi komponente za kabine za komercijalne i poslovne zrakoplove koristeći se naprednom tehnologijom i kompozitnim materijalima, no došlo je do izmjena projektne dokumentacije i oteglo se dobivanje građevinske dozvole. Prema sadašnjim planovima, proizvodnja bi mogla startati na jesen. U konačnici, kako je bilo svojedobno navedeno, u tvornici je planirano zapošljavanje oko 600 radnika, ali pitanje je koliko će na te planove utjecati efekt koronakrize. Na­ime, u FACC-u su objavili kako će se globalno tržište oporavljati sporo te se povratak na razine prije pandemije očekuje tek oko 2024. godine, a u rujnu prošle godine je kompanija objavila smanjivanje broja radnika u zad­njem kvartalu.

Prema terminskom planu radova u Hrvatskoj, završetak prve faze vezan uz pripremu građevinskog terena predviđen je do kraja veljače 2021. godine, ovisno o vremenskim uvjetima, a potom će se pristupiti izgradnji samog proizvodnog pogona, kažu u općini Jakovlje, zadovoljni što se stvar pokrenula.

Novi investitori

"Dolazak ovog velikog poduzetnika utjecat će na sve segmente života na području općine Jakovlje i šire. Smatramo da je dolazak ovakvog investitora od velike važnosti za privlačenje ostalih potencijalnih investitora u općinu Jakovlje te sa zadovoljstvom možemo najaviti dolazak još dva nova investitora u poslovne zone", kaže načelnica općine Sanja Borovec, ali zasad, napominje, ne može otkriti o kome je riječ.

FACC zasad ima, kako nam je rekao član Uprave FACC-a Hrvatska Matija Ferić, četiri proizvodna pogona te jedan inženjerski centar u Austriji.

Kompanija je izlistana na bečkoj burzi, a u 2019. objavila je prihod od 665 milijuna eura. Predstavlja se kao jedna od vodećih kompanija u svijetu koja proizvodi komponente za avioindustriju, a zapošljava oko 2800 radnika. Međutim, pandemija koronavirusa negativno je utjecala na poslovanje, te je u prvih devet mjeseci 2020. pad prihoda bio 32,6 posto. U tom je razdoblju generirano 392,8 milijuna eura prihoda, a u istom razdoblju 2019. prihod je iznosio 582,6 milijuna eura. Protek­log studenoga objavili su kako očekuju da će u 2020. generirati ukupno 500 do 520 milijuna eura prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 15:19