DRASTIČNA PROMJENA

Twitter kakav ste poznavali odlazi u povijest: Plava ptičica zauvijek je napustila svoje gnijezdo

Može li ovaj potez pomoći Musku da spasi Twitter...

Elon Musk

 Constanza Hevia/Afp

Vlasnik Twittera Elon Musk odlučio je poznatu plavu pticu zamijeniti novim logom - slovom X. U subotu je pozvao 149 milijuna korisnika ove društvene mreže da predlože novi X logo, a zatim je odabrao jedan od dizajna. Već u ponedjeljak je podijelio fotografiju Twitterovog sjedišta osvijetljenog u tom novom dizajnu. Radi se o drastičnoj promjeni u brendiranju Twittera koji je svoj globalno prepoznatljivi logo plave ptice imao više od desetljeća, piše CNN.

Vjeruje se da je ova velika promjena dio sveobuhvatnog rebrendiranja kojim Musk pokušava spasiti društvenu mrežu. Proteklih je mjeseci, naime, često upozoravao da je Twitter na rubu bankrota zbog velikih gubitaka prihoda od oglasa. Dodatni udarac zadala im je konkurentska platforma Threads koju je Meta lansirala ranije ovog mjeseca i u samo mjesec dana premašila 100 milijuna korisničkih prijava.

Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, proteklih je godina bio u centru pažnje javnosti zbog inovacija njegovih tvrtki SpaceX i Tesla. Danas se uu medijima češće pojavljuje zbog nepromišljene i neprimjerene komunikacije jer na svom privatnom profilu dijeli razne teorije zavjere i ulazi u javne rasprave. Zbog toga su organizacije uključujući Anti-Defamation League (u doslovnom prijevodu: Liga protiv klevete) i Free Press potaknule robne marke da preispitaju oglašavanje na toj društvenoj mreži.

image

Twitter ima novi logo

Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Organizacije su upozorile na masovna otpuštanja do kojih je došlo ubrzo nakon što je krajem listopada Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara. Uslijedila su uslijedila masovna otpuštanja, sporovi oko milijuna dolara koji su navodno dugovani za otpremnine i Muskova napomena zaposlenicima da bi ostanak u tvrtki značio "dugo radno vrijeme visokim intenzitetom". Val kritika izazvao je kada je napisao da će "samo izniman učinak predstavljati prolaznu ocjenu." Musk je također počeo nadzirati kontroverzne promjene politike koje su dovele do čestih prekida usluga na Twitteru i narušile njegov ugled u tom procesu. Osim toga, platforma još uvijek ima negativan novčani tok zbog 50-postotnog pada prihoda od oglašavanja i velikih dugova, piše CNN.

Izvršna direktorica tvrtke Linda Yaccarino je promjenu loga ocijenila pozitivnom.

- Izuzetno je rijetka stvar, u životu ili poslu, da dobijete drugu priliku da ostavite još jedan veliki dojam. Twitter je do sada ostavio ogroman dojam i promijenio način na koji komuniciramo. Sada će X otići dalje - komentirala ja.

"Nova prilika" najveći je argument u prilog takvoj promjeni jer je Twitterova plava ptica, između ostalog, asocirala na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je na njoj bio posebno aktivan. S druge strane, kritičari misle kako je ta ptica stekla veliku popularnost i prepoznatljivost koje se društvena mreža nije trebalo odreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:30