Anketa pokazala

Tvrtke dosad potrošile 800 milijuna kuna na zaštitu, traže rasterećenje

Poslodavci pred Vladu izašli sa zahtjevima, poput smanjenja PDV-a na sva sredstva zaštite, kao i da svi oblici privremene nesposobnosti za rad zbog covida-19 budu na teret HZZO-a
 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska udruga poslodavaca provela je anketu među članicama o troškovima koje su te kompanije imale radi provođenja mjera zaštite otkako je pandemija koronavirusa, što podrazumijeva raznovrsne stavke, od kupnje fizičkih barijera, vizira, maski i dezinficijensa do kamera itd., a u anketi su sudjelovali poslodavci koji zajedno zapošljavaju 42.000 radnika.

Ispostavilo se da je prosječan iznos troškova tih mjera zaštite po radniku kod anketiranih kompanija bio dosad 1300 kuna. Naravno, najveće izdatke imali su oni koji su morali investirati u zaštitu zdravlja svojih radnika, ali i kupaca poput kompanija u uslužnim djelatnostima kao što je turizam, ugostiteljstvo, trgovina i benzinske postaje.

Računica

Anketirani poslodavci u uslužnim djelatnostima su, kako je objavio HUP, do sada po zaposlenom imali ukupan trošak od 1460 do 2050 kuna za mjere zaštite radnika i kupaca, prerađivačka industrija i građevinske kompanije kreću se u rasponu od 1000 do 1100 kuna po zaposlenom, a kod ICT sektora to je oko 500 kuna.

Za privatne zdravstvene i socijalne ustanove, odnosno poliklinike kaže se u priopćenju da su zbog pojačane zaštite radnika imale "deseterostruki rast tih troškova". Na osnovi prikupljenih podataka u poslodavačkoj su udruzi procijenili troškove sektora, pa je njihova računica pokazala da je domaća prerađivačka industrija izdvojila od proljeća 230 milijuna kuna, trgovina 300 milijuna kuna, a građevina 105 milijuna kuna za pandemijske mjere zaštite.

"Anketirani sektori podnijeli su gotovo 800 milijuna kuna dodatnih troškova od početka pandemije", objavili su, "što daje prosječni iznos od 130 milijuna kuna mjesečno". Iz HUP-a traže, među ostalim, od Vlade hitno uvođenje dodatnih mjera poput smanjenja PDV-a na sva sredstva zaštite i prevencije, kao i da svi oblici privremene nesposobnosti za rad zbog covida-19 budu na teret HZZO-a (simptomi slični covidu-19, briga za člana obitelji, bolovanje zbog zaraze).

Oprema i cijepljenje

Iz Ine, jedne od anketiranih kompanija, odgovorili su kako su dosad ukupno uložili u sprečavanje širenja covida-19 oko 20 milijuna kuna. Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja sigurnosti i okoliša, poručila je da su za radnike osigurali svu propisanu zaštitnu opremu, a poslovne procese prilagodili preventivnim mjerama. Navode da su nabavili više od 2,3 milijuna komada maski, što medicinskih što s filterom, 15 tisuća paketa zaštitnih rukavica te oko 130 tisuća litara dezinfekcijskih sredstava, a za sve radnike starije od 50 godina osigurali su cijepljenje protiv gripe te su osigurali i PCR testiranje po potrebi. Također, navode, u tom su iznosu troška i instalirane zaštitne pregrade na maloprodajnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58