DONIJETO RJEŠENJE

Tvrtka Đuro Đaković TEP može odahnuti, ukidaju se sankcije koje su im uvedene zbog ruskog vlasnika

Ministarstvo financija danas je donijelo rješenje kojim se ovoj tvrtki iz Slavonskog Broda omogućava nesmetan nastavak poslovanja

Đuro Đaković TEP

 Danijel Soldo/Cropix

Hrvatska se pridružila brojnim zemljama Europske unije i na temelju Uredbe Vijeća EU uvela sankcije i odlučila blokirati šest ruskih jahti i sedam tvrtki. Jedna od blokiranih tvrtki bila je i Đuro Đaković TEP, u kojem radi više od tisuću radnika iz Slavonskog Broda i okolice.

Ministarstvo financija pokušavalo je pronaći model kako bi se poslovanje tvrtke Đuro Đaković TEP odvojilo od njezina ruskog vlasnika Alekseja Mordaševa te im omogućiti da mogu nastaviti raditi. Jer, naime, cilj samih sankcija nije da se uništi poslovanje koje nema veze s ruskim vlasnikom, nego da se onemogući korištenje gospodarskih resursa, odnosno privatne imovine za osobe koje se nađu na tim listama, a koje podrivaju ili sufinanciranju ili su aktivno uključeni u agresiju na Ukrajinu te da se njima onemogući raspolaganje tom imovinom kako bi se, među ostalim, izvršio svojevrsni pritisak na lokalnu državnu politiku.

Uprava i zaposlenici tvrtke Đuro Đaković TEP sada, nakon gotovo tri tjedna velike neizvjesnosti oko daljnjeg poslovanja firme uslijed sankcija njihovom vlasniku, mogu odahnuti.

Naime, Ministarstvo financija danas je donijelo rješenje kojim se ovoj tvrtki iz Slavonskog Broda omogućava nesmetan nastavak poslovanja, naravno, uz poštivanje svih ranije preuzetih obveza i donesenih uredbi Vijeća Europe, a koje se odnose na sankcije prema ruskim stranim i fizičkim osobama.

Ministarstvo financija u rješenju je navelo i da sve tvrtke koje posluju ili će poslovati sa Đuro Đakovićem TEP mogu to činiti bez ikakvog straha i bez rizika da će poslovanje s njima prekršiti mjere ograničenja koje je propisalo Vijeće Europe. Ova vijest obradovala je i direktora tvrtke Ivicu Marića.

- Rješenje koje je poslalo ministarstvo financija poslano je i HNB-u, svim bankama, Vijeću Europe i zemljama članicama EU. To je i tehnički, i formalno, skidanje naše tvrtke s liste sankcioniranih tvrtki - rekao je Marić, dodavši i kako se Uprava tvrtke dodatno obvezala da će se pridržavati svih propisanih mjera vezano uz sankcije prema njihovom vlasniku, koje i dalje ostaju na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:15