Nastavak pravne sage

Tužba Agrokora odbačena! Ustavni sud Slovenije odbio 'osloboditi' dionice Mercatora

Radi se o sporu vezanome za tvrtku Costella koju je Todorić kupio 2016. u Švicarskoj
Mercator
 Dragan Matic / Cropix

Ustavni sud Slovenije objavio je odluku o odbacivanju tužbe Agrokora u sporu s slovenskom Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. Riječ je o nastojanjima Agrokora da sa svoga vlasništva nad slovenskim trgovačkim lancem Mercatorom skine privremenu mjeru oduzimanja dionica koju je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela 16.prosinca prošle godine, a ljubljanski Općinski sud potvrdio dva tjedna kasnije.

Agrokor je pred Ustavnim sudom Slovenije pokušao osporiti spomenutu presudu ljubljanskog Općinskog suda, odnosno dokazati da su mu tom prilikom prekršena ustavna prava te ishoditi ukidanje presude. No, Ustavni sud, prema objavljenome obrazloženju, zauzeo je stajalište da Agrokorov zahtjev nije osnovan jer se njime traži provjera ustavnosti dijela Zakona o prekršajima koje bi odredbe Ustavni sud, kako navodi, podvrgnuo ocjeni ustavnosti po službenoj dužnosti da u njima nalazi sporne elemente.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Slovenije, podsjetimo, donijela je privremenu mjeru zabrane raspolaganja Agrokorovih dionica u Mercatoru kao zalog za izvršenje kazne od 53 milijuna i 900 tisuća eura dosuđene Agrokoru u postupku vezanome za tvrtku Costella d.o.o. s sjedištem u Švicarskoj. Riječ je o tvrtki koju je Ivica Todorić kupio 2016., ali je tu kupnju, prema pravorijeku slovenske agencije, propustio prijaviti slovenskim vlastima te na taj način narušio antimonopolske propise u deželi.

Agrokor je pred slovenskim sudovima, protiveći se spomenutoj odluci slovenske agencije, nastojao dokazati da privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora nije u suglasju s prirodom i težinom počinjenog prekršaja u slučaju Costelle. Naime, upozorili su iz Agrokora, odnosno Fortanove Grupe, Costella ostvaruje godišnji prihod od milijun eura, slovenska agencija izrekla je kaznu od 53,9 milijuna eura, a kao zalog uzela dionice Mercatora vrijedne 140 milijuna eura.

Iz Fortanove grupe najavili su prije odluke Ustavnog suda Slovenije da će pravnu zaštitu od, smatraju, nelegalne i nerazmjerne odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potražiti i na međunarodnim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:40