Opskrba plinom

Turski tok službeno se otvara, Gazpromu će godišnje donositi pola milijarde dolara prihoda

Plinovod Turski tok sastoji se od dvije usporedne cijevi, svake kapaciteta 15,75 milijardi kubičnih metara godišnje
Ruski predsjednik Vladimir Putin s ministrom energetike Aleksandrom Novakom (L) i čelnikom Gazproma Aleksejom Millerom (D)
 Sputnik

Plinovod Turski tok koji se službeno otvara u srijedu, donosit će Gazpromu oko 500 milijuna dolara prihoda godišnje, rekao je za RIA Novosti zamjenik čelnika ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Aleksej Grivač.

"Oslonimo li se na brojke o projektiranom kapacitetu novih cjevovoda koje je predstavio zamjenik predsjednika upravnog odbora Gazproma Famil Sadigov, Turski tok činit će trećinu ukupne Gazpromove dobiti", rekao je Grivač.

Sadigov je sredinom prosinca izjavio da bi Turski tok i Sjeverni tok 2 zajedno i s punim kapacitetom, mogli povećati Gazpromov EBITDA za više od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Plinovod Turski tok sastoji se od dvije usporedne cijevi, svake kapaciteta 15,75 milijardi kubičnih metara godišnje. Jedna je namijenjena opskrbi Turske ruskim plinom, a druga opskrbi zemlja južne i jugoistočne Europe.

Bugarska plinska kompanija Bulgargaz izvijestila je da su Bugarska, Grčka i Sjeverna Makedonija 1. siječnja počele preuzimati plin iz Turskog toka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:48