Novi prijepor

Trump uvodi sankcije Kini zbog kupovine ruskih borbenih aviona i raketnih sustava

Kina je od Rusije kupila borbene avione Suhoj Su-35S i raketni sustav S-400
Suhoj Su-35S
 Yuri Smityuk / Profimedia, TASS

Trumpova administracija u četvrtak je uvela sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine borbenih zrakoplova i raketnih sustava od Rusije, piše Reuters.

Kineska je vojska, prema objašnjenju State Departmenta, prošle godine od Rusije kupila deset višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-35S, i raketne sustave S-400. Time su povrijedili američki propis naziva “Suzbijanje američkih protivnika putem Zakona o sankcijama", tzv. CAATSA. Prema tom propisu svaka zemlja koja se uključi u trgovinu sa zemljom, tvrtkama ili institucijama koje se nalaze na američkoj "crnoj listi" podliježe sankcijama od strane SAD-a.

- Pozivamo američku stranu da odmah ispravi svoju pogrešku i ukine takozvane sankcije jer će biti posljedica za koje će oni snositi odgovornost – zaprijetio je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova i dodao da sankcije neće spriječiti Kinu u nastavku strateške suradnje s Rusijom.

Prema pisanju Reutersa, sankcije SAD-a zapravo i nisu upućene Pekingu, već Moskvi, a to je potvrdio i službenik Trumpove administracije.

- CAATSA sankcije ciljaju na povećanje troškova za Rusiju kao odgovor na njihove zlonamjerne aktivnosti – rekao je službenik medijima aludirajući na optužbe, zbog kojih je zakon i izglasan, da su se Rusi miješali u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Rusi, dakako, u ovoj priči staju na kinesku stranu.

- Obje se zemlje protive američkom nasilničkom ponašanju i akcije ove vrste samo će zbližiti Peking i Moskvu – komentirao je Franz Klintsevich, član Ruskog parlamenta dodajući da uvođenje sankcije neće imati apsolutno nikakav utjecaj na rusku prodaju oružja Kini.

Kina desetljećima kupuje oružje iz Rusije i to uglavnom najnaprednije, ali i najskuplje sustave. Pritom im osnovni cilj nije ojačati svoju vojsku ruskim avionima, raketnim sustavima i inim oružjem, nego prekopirati napredniju tehnologiju kako bi sami proizvodili oružane sustave koji mogu parirati najboljima na svijetu.

U tom kontekstu promatrala se i kupovina deset primjeraka Su-35S, koji su Kinu koštali najmanje 2 milijarde dolara s cijelim paketom naoružanja i opreme. Riječ je o zrakoplovu koji se klasificira se kao višenamjenski lovac 4++ generacije, ali koristi neke tehnologije koje se pripisuju borbenim avionima pete generacije, krase ga možda i najbolje manevarske sposobnosti od svih borbenih aviona na svijetu. Kinezima je prije svega zanimljiv zbog kopiranja tehnologije iz njegovih moćnih turbomlaznih motora Saturn AL-41F-1S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:45