BIJES ZBOG POREZA

‘Tri godine smo krvavo radili na profitabilnosti, postali globalno konkurentni, a onda dobili maljem u čelo!‘

Nikola Dujmović, osnivač Spana, jedne od vodećih hrvatskih IT kompanija, ogorčen je novim porezom na dobit

Nikola Dujmović

 Biljana Blivajs/Cropix

Poslodavci su šokirani Vladinim prijedlogom novog poreza na dobit jer je, kažu, diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj 200 najuspješnijih kompanija u Hrvatskoj. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozoravaju da je to kažnjavanje najuspješnijih tvrtki koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu.

‘Ironija je kad je Span izlazio na burzu analitičari su ocijenili da imamo nisku razinu profitabilnosti. Mi znamo da je to zato što je u Hrvatskoj porezni tretman gori nego što ga ima naša konkurencija u inozemstvu i tri godine smo krvavo radili na profitabilnosti. Hrvatska IT industrija po profitabilnosti je ispod svjetske IT industrije i zaista nam je žao da naša Vlada uzima Mađarsku kao uzor jer jedino kod njih postoji nešto gore nego što je kod nas. Žao mi je jer smo uvijek u Hrvatskoj bili na marginama svjetskih industrija i jedna je postala globalno konkurentna, a onda nas ovako dočekaju maljem u čelo‘, poručio je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave i osnivač Spana, jedne od vodećih hrvatskih IT kompanija komentirajući Vladin prijedlog novog poreza na dobit koji će zahvatiti oko 200 kompanija.

„Šteta da u vladi nemaju savjetnike i profesionalce koji će im reći da zakonom ne treba zahvatiti industrije koje su uspjele na svjetskoj razini nego isključivo one koji su profitirali na krizi. Mi smo uspjeli u izvozu i donijeli prihod u Hrvatskoj, a ovako nas se sada kažnjava. I nije mi to šok, 30 godina nas svaka vlada vidi kao plijen. Kad bi oni svim svojim prijateljima i članovima konačno rekli da plaćaju porez i naredili im da ne zloupotrebljavaju javni novac rekao bi prvi operite nas jer smo uspješni”, kaže Nikola Dujmović.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca tvrde da tvrtke u Hrvatskoj nemaju ekstra zarade, dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina pa je potpuno nejasno zašto Vlada ovo radi. Među 200 tvrtki koje će biti pogođene porezom na ekstraprofit uz energetski sektoru su i IT sektor, najveće banke, trgovački lanci, farmaceutska industrija.

‘Većina prerađivačke industrije ne razmišlja o ekstraprofitu već o poslovnom preživljavanju. Mnoge tvrtke prerađivačke industrije slijedom krize nalaze se u teškim poslovnim okolnostima, nepredvidiva kretanja razine cijena energenata i sirovine veliki su uteg nad opstankom industrije i to su naše goruće teme. Ključno je pitanje mogu li se kriteriji iz prijedloga postaviti detaljnije, ali moći ćemo komentirati kad vidimo dokument koji će biti pušten u javnu raspravu‘, ističe Dajana Mrčela, predsjednica Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji.

image

Dajana Mrčela

Vlado Kos/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:24