GLOBALNI BIZNIS

Tranzicijski izvještaj Shella: ‘Bez nafte i plina nije moguća zelena tranzicija‘

Proširenje naftnog polja Cambo u Sjevernom moru odluka je britanske vlade, no ona slijedi logiku smanjenja CO2, tvrdi šef naftne tvrtke
 Photographic Services, Shell International Limited

Iz Shella, člana "velike šestorke" globalnog naftnog biznisa, ovih je dana odaslana poruka da su do 2050. spremni prijeći na proizvodnju "s nula fosilnih goriva", ali da novac za taj prijelaz mogu osigurati samo iz biznisa s naftom i plinom.

"U ovome trenutku novac potreban za ulaganja dolazi isključivo iz našeg redovitog poslovanja", rekao je predsjednik Uprave Shella Ben van Beurden u intervjuu za BBC, referirajući se na prijedlog dioničara Shella, konzultantske kuće Third Point, da ta kompanija razdvoji biznis s fosilnim gorivom, od ulaganja i razvoja biznisa s "čistim" gorivima. Ovakve stvari, rekao je van Beurden BBC-ovoj ekipi pokazujući na Shellovu rafineriju nafte u Pernisu pokraj Rotterdama koju će Shell prenamijeniti u kompleks koji će proizvoditi biogoriva i vodik, mogu se učiniti jedino ako imate imovinu kao što je Pernis i novac za njezinu prenamjenu.

"Budemo li morali graditi elektranu na vodik iz vjetroelektrane koju imamo u Sjevernom moru za milijardu dolara koja se neće financirati iz poslovanja s vodikom, financirat će se iz poslovanja s naftom i plinom", rekao je prvi čovjek Shella, u prilog čijih riječi BBC navodi odluku te kompanije da u naftna polja Cambo u Sjevernom moru uloži dodatni novac kako bi se proizvelo novih 170 milijuna barela nafte.

Procjena analitičara

Na pitanje kako se širenje naftnih polja u Sjevernom moru uklapa u ponuđeni plan prelaska na zelenu energiju do 2050., van Beurden kaže kako je proširenje Comba odluka britanske vlade, ali da ta odluka, napomenuo je, slijedi logiku smanjenja CO2.

"Ako nećete imati vlastite izvore nafte i plina, uvoziti ćete ih iz drugih zemalja, vjerojatno s većim ugljičnim otiskom. Ne mislim da će takva politika doprinijeti kako platnoj bilanci Velike Britanije, tako i smanjenju CO2", ocijenio je čelnik Shella. S druge strane, BBC podsjeća kako Shell zajedno sa svojim kupcima trenutno ima ugljični otisak veličine Rusije. Isti izvor dodaje kako Shell nagodinu planira potrošiti četiri puta više novca na razvoj nafte i plina, nego na obnovljive izvore energije.

Prenosi i procjenu analitičara Shu Ling Liauwa iz istraživačke tvrtke Global Climate Insights, koji je analizirao planove potrošnje Shella, da će ta naftna kompanija do 2030. proizvoditi više štetnih emisija nego sad, budući da, prema analitičaru, namjerava povećati svoje poslovanje s plinom. Imajući u vidu navedene procjene i ulaganja, raširene su sumnje da Shell može ostvariti ciljeve svoje zelene tranzicije i one koje je nametnuo nizozemski sud koji od te kompanije zahtijeva da prepolovi vlastite netoemisije CO2 do 2030. i da ih potpuno eliminira do 2050.

Shell se, inače, planira žaliti na neke dijelove spomenute presude. Ben van Beurden, u osvrtu na spomenute sumnje i procjene analitičara, ističe da je Shell "na pravom putu jer je od 2016. smanjio intenzitet ugljika u vlastitim operacijama za 17 posto". Razmatrajući Beurdenove poruke i sumnje dijela tržišta oko Shellovih tranzicijskih planova, BBC podsjeća kako je Shell glavna komponenta burzovnog indeksa u Velikoj Britaniji.

Svaki primatelj mirovine na Otoku, dodaje BBC, može biti siguran da je i dioničar Shella, Bristish Petroleuma i drugih naftnih i plinskih tvrtki. S obzirom na takvu burzovnu izloženost Shella, učestali su apeli upravitelja mirovinskih fondova i njihovih članova da se tvrtkama s fosilnim gorivima uskrati kapital kako bi ih se financijski iscrpilo i natjeralo na zelenu tranziciju.

S druge strane, napominje BBC, najveći svjetski upravitelj imovine BlackRock koji brine o 13 tisuća milijardi dolara mirovina i štednje, smatra da bi povlačenje kapitala iz naftnih i plinskih kompanija bilo pogreška.

Cjenovni šokovi

"Ne možete odustati od dijela svijeta. Mnogo je bolje surađivati s tvrtkama i koristiti svoj utjecaj kao dioničar. Ako se izuzmete, gubite taj utjecaj", poručila je Sandy Boss, voditeljica upravljanja investicijama u BlackRocku. U prilog savjetima iz BlackRocka, BBC prenosi razmišljanja dijela tržišta da bi, proda li Shell svoje poslovanje s naftom i plinom, tu imovinu preuzele tvrtke koje bi mogle biti manje transparentne i manje sklone ulagati napore u dekarbonizaciju. Nedavna energetska kriza razotkrila je stanje stvari da se mnoge zemlje, uključujući i Veliku Britaniju o kojoj je BBC razgovarao s Benom van Beurdenom, još uvelike oslanjaju na fosilna goriva. To oslanjanje treba s vremenom smanjiti, ocjenjuje van Beurden, inače ćemo u budućnosti vidjeti cjenovne šokove koji će biti kontraproduktivni.

"Smatram da se ova energetska tranzicija može izvesti, ali će zahtijevati puno orkestracije i puno vjere društva da se to može učiniti. Ako želite uništiti vjeru podizanjem cijena energije, stvaranjem nestašica ili tržišnih neuspjeha, mislim da će političari izgubiti društveno prihvaćanje da je to zapravo izvedivo", komentirao je prvi čovjek Shella.

Koliko god da su kompanije poput Shella moćne, upozorava BBC, njihovi kupci mogu biti moćniji. Sve dok postoji potražnja za fosilnim gorivima, netko će ih isporučiti. Na tu potražnju može utjecati državna mrkva ili štap, tvrtke mogu stisnuti financijeri, ali ponašanje potrošača u konačnici će odrediti može li svijet do 2050. godine dosegnuti nulu, zaključuje ugledna britanska medijska kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:36