![Slijeva nadesno: Ivan Vlaho, Zsuzsanna Ortutay, Helmut Fenzl, Zoran Mitreski, Pavao Vujnovac, Vice Oršulić](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/05/29/k_33706451_640.png)
Ukupni prihodi vodećih 100 tvrtki iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, prema podacima kojima raspolaže Financijska agencija, iznosili su 803,5 milijuna eura. Te tvrtke ostvarile su ukupnu dobit u iznosu od 73,3 milijuna eura. U prošloj godini kod njih je radilo 9245 radnika. Ugostiteljstvo je nekada bilo podijeljeno na dva dijela. Jedan dio se odnosi na manje obiteljske ugostiteljske objekte, a drugi na veće objekte u vlasništvu države. Dolaskom tržišnog gospodarstva u ovoj djelatnosti se događa tranzicija. Sve više na tržište dolaze strani lanci brze prehrane, a mnoge tvrtke koje imaju ugostiteljske objekte imaju i dodatne poslove poput veleprodaje i distribucije ili smještajne kapacitete. Hrvatska još uvijek ima mali broj lanaca restorana, a pogotovo...