KRIZNI SAVJETI

Toni Milun objasnio svoj način vođenja kućnog budžeta: Ovako sam shvatio gdje mi novac klizi kroz prste

Ovo je bolji trenutak za početi štedjeti nego prije nekoliko mjeseci, ističe Milun

Toni Milun

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Toni Milun, profesor matematike i poznati hrvatski financijski vloger, gostovao je u Newsnightu N1 televizije i komentirao uvođenje eura.

“Mislim da će veći problem predstavljati neopravdano dizanje cijena. Realno, troškovi nisu toliko porasli, ali netko može iskoristiti situaciju i reći ‘svi su podigli pa ću i ja’. Događa se da pojedini proizvodi uistinu poskupe, ali ako jedan proizvod poskupi više od 50 posto u svim trgovinama, onda trgovina nije kriva za to”, rekao je Milun.

Kaže da su “neki iskoristili situaciju i podigli cijene tako da budu zaokružene u eurima”.

“Financijska pismenost sadrži znanje, ponašanje i stavove. Možda bi bilo zgodno da svi promotrimo svoje ponašanje, jer svima nam novac klizi kroz prste. Ponekad vidim da su nekome upaljena svjetla cijeli dan. Ja, koji nisam šopingholičar, ponekad primijetim da imam nekoliko majica koje uopće ne nosim”, rekao je.

Objasnio je za N1 svoj način vođenja kućnog budžeta.

“Napravio sam u Excelu nekoliko rubrika. Hrana, čokolada, kozmetika, kave… to su bili redci. Stupac su bili dani. Svaki put kada sam nešto potrošio to bih zabilježio. S druge strane imao sam plan trošenja. Na kraju ono što je bilo planirano nije imalo veze s realnošću. To mi je pomoglo da vidim gdje mi novac klizi kroz prste”, rekao je.

Kako navodi, moramo “imati ograničen broj užitaka”.

“Svatko za sebe mora odlučiti, ovisno o okolnostima. Najbolji trenutak za investiranje je kada sve padne. Ne znamo jesmo li pronašli dno, ali ovo je bolji trenutak za početi štedjeti nego prije nekoliko mjeseci”, rekao je.

Kaže kako će “kunski računi u bankama postati eurski”.

“Dogovoreno je da će nam banke dati period od 60 dana za spajanje deviznih računa s eurskim. To moramo sami napraviti nakon 1.1.”, rekao je Miliun za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 23:19