Investicija

Tomislav Car ponovo ulaže: Infinum Ventures investirao u zadarski turistički startup Rentlio

Jedan od najvećih hrvatskih igrača u digitalizaciji turizma želi u akvizicije u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Vijetnamu

Marko Mišulić, osnivač i direktor Rentlia i Tomislav Car, suosnivač i direktor Infinuma

 Kolaž: Ronald Goršić, Jure Miskovic/cropix

Tomislav Car opet ulaže. No, ovoga puta preko investicijskog ogranka svoje tvrtke, najvećeg proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj Infinuma. Njegov Infinum Ventures investirao je u zadarsku turistički startup Rentlio. Vrijednost ulaganja nije objavljena.

Tomislav Car svoju je prvu startup investiciju napravio 2017. godine. Tada je uložio u srednjoškolski startup svog sugrađanina, a danas jednog od najpoznatijih startup osnivača u Hrvatskoj, Alberta Gajšaka. Albert je u tom trenutku bio tek na početku sa CircuitMessom, kojeg je Novac.hr nedavno proglasio jednim od 25 najperspektivnijih startupa u 2022. godini u Hrvatskoj.

U međuvremenu je Car preko Infinuma pokrenuo Productive, svoj prvi digitalni proizvod koji na tržištu nastupa kao zasebna tvrtka. Dogovorio je i partnerstvo s Porsche Digitalom čime je u Hrvatskoj osnovao R&D tvrtku Porsche Digital Croatia.

Paralelno, u startupe su u Hrvatskoj počeli ulagati Infobip, investicijom u STEMI, te Mate Rimac investicijom u Codemap pa ne čudi da sada i Carev Infinum želi dati svoj pečat daljnjem razvoju startup ekosustava u Hrvatskoj.

Rentlio je jedan od najvećih hrvatskih igrača u segmentu digitalne transformacije turizma. Zadarski startup razvio je vlastitu cloud platformu za upravljanje turističkim objektima. Na nju je lani prešao Irundo, do pandemije najveća tvrtka za upravljanje apartmanima u Hrvatskoj. Preko Rentlija se upravlja s više od 8000 smještajnih jedinica u 40 država.

U Hrvatskoj Rentlio koriste, među inim, hoteli istarski San Rocco, Martinis Marchi na Šolti i dubrovački Prijeko Palace, a vani, portugalski lanac FLH, britanski Happy Days Group SA i slovenski Fine Ljubljana Apartments.

Zadnju godinu prije pandemije Rentlio je zaključio s prihodom od 4 milijuna kuna i četvrt milijuna kuna dobiti. Dvije posljednje godine lockdowna ovaj je startup osjetio u smanjenju potražnje. Prihod mu je u 2020. pao na 3,44 milijuna kuna i po prvi je put zabilježio gubitak od 298.308 kuna.

Marko Mišulić, direktor i osnivač Rentlija kaže da će im investicija Infinum Venturesa pomoći da krenu u akvizicije novih tržišnih segmenata i povećaju tim.

- Turistička industrija u segmentu pružanja usluge smještaja jako zaostaje u adaptaciji na tehnološko doba, ona se guši u zastarjelim i neprilagođenim sustavima dok na drugoj strani moderan gost očekuje besprijekorno, instantno i digitalno iskustvo svog boravka što Rentlio omogućuje tako što automatizira operativne i prodajne procese hotela, hostela, apartmana i ostalih turističkih objekata - kaže Mišulić.

Rentlio trenutačno broju više od 20 zaposlenika. Mišulić kaže da planiraju akvizicije na tržištima kao što su talijansko, portugalsko, španjolsko i vijetnamsko.

image

Tim hrvatskog turističkog startupa Rentlia

Rentlio

Tomislav Car, direktor i osnivač Infinuma, koji ima i bogato iskustvo suradnje u turističkom sektoru, uključujući s Maistrom, Royal Caribbeanom i Disney Cruise Linesom, kaže da na ovu investicijsku gleda kao na istinsko partnerstvo.

- Upravo se Rentlio nametnuo kao predvodnik digitalizacije u ovom području te smo ponosni što ćemo 'sudjelovati' u selidbi cijelog jednog sektora u cloud - kaže Car.

Dodaje da će u Rentlio također preuzeti funkciju savjetnika. Na ovoj su pak investiciji, pojašnjava, pravni dio zaključivanja posla odradila odvjetnička društva Metelko, Knežević i Partneri te Mišković i Mišković na čelu s odvjetnicima Dinom Miljakom i Pavom Miškovićem.

- Marko Mišulić iz Rentlija je pravi primjer motiviranog poduzetnika koji ima viziju i sposoban ju je ostvariti, a njegov tim odrađuje nevjerojatno dobar posao u gradnji kompleksnog digitalnog proizvoda - ističe Car.

image

Albert Gajšak, osnivač i direktor CircuitMessa, prvi je potaknuo Tomislava Cara i Infinum na investicije. Slično kao i zadarski Rentlio, ni njegov startup nije krenuo iz Zagreba, već iz Karlovca

Robert Fajt/Cropix

Mišulić naglašava da je ovo dobar primjer da startup suradnje postoje i izvan Zagreba, aludirajući na to da je njegova tvrtka iz Zadra, a Tomislav Car da je inicijalno svoj posao počeo razvijati iz Karlovca.

- Siguran sam kako će ova investicija i partnerstvo pomoći da još jače živimo viziju digitalizacije turizma i razvoja stabilne kompanije globalnih ambicija i velikog lokalnog utjecaja - kaže Mišulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:35