Kaznena prijava

Todorić prijavio Ramljaka i Tedeschija zbog navodnog pretvaranja 'starog' u 'granični dug'

Slične sumnje u vezi Kraševih mjenica iz Agrokora su već otklonili ranije
Ivica Todorić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Ivica Todorić je podnio u četvrtak kaznenu protiv Ante Ramljaka, bivšeg izvanrednog povjerenika Agrokora i Emila Tedeschija, predsjednika uprave Atlantic Grupe u kojoj navodi da je Ramljaka na nagovor Tedeschija pristao "pretvoriti" 50 milijuna kuna "starog duga" u "granični dug".

U tom slučaju se radi o tome da je Atlantic Grupa fakturu za robu i uslugu koja je imala rok dospijeća prije 10. travnja "produžila" posebnom mjenicom s rokom dospijeća poslije 10. travnja 2016. Pritom je Atlantic Grupa u tom periodu bila "prodala" tu mjenicu Sberbanci, ali se potom opet u svibnju 2017. otkupila od Sberbanke, jer se ruska banka nije mogla naplatiti od Konzuma, a Atlantic Grupa je bila regresni dužnik.

Ivica Todorić problematizira činjenicu da je ta mjenica Atlantic Grupi bila priznata kao granični dug (nastao prije 10. travnja, a dospio poslije 10. travnja) koji se naplaćuje iz redovnog poslovanja, umjesto da je, po njemu, trebala biti priznata kao "stari dug" koji se naplaćuje iz roll-up kredita. Međutim, izvanredna uprava Agrokora je već u nekoliko navrata navodila kako je takvo "pretvaranje" fakture za robu i usluge u mjenicu, cesiju ili robno-novčani kredit koji dospijeva poslije 10. travnja svima bilo priznavao kao granični dug.

"Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine. Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug. Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima. Sva plaćanja starog i tzv. graničnog duga bila su u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju „dokazati“ dijelovima komunikacije odnosno izvacima iz e-mailova", glasi priopćenje o tom problemu koje je objavio Agrokor kada su se pojavile slične sumnje u vezi Kraševih mjenica.

Inače, neslužbeno se može doznati da je Konzum izdao oko 100 milijuna eura takvih mjenica i drugih instrumenata kojima je u podlozi bio račun za robe i usluge, a koje su tim instrumentima produžene s rokom dospijeća poslije 10. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34