'Zlatna koka'

Tko će dobiti atraktivnu istarsku uvalu? U trci i jedan od najmoćnijih domaćih poduzetnika

U igri su tri ponude – ona tvrtke ENA turizam d.o.o., Punta Cissana d.o.o. iz Vodnjana i Renovo Poreča
Barbariga
 Goran Šebelić

Točno su dva mjeseca prošla od pristiglih ponuda zainteresiranih ulagača za gradnju luksuznog kampa na jednom od najatraktivnijih dijelova Barbarige. Na 14,2 hektara građevinskog zemljišta koji se nalazi u neposrednoj blizini morao trebao bi niknuti hotelski objekt s tri zvjezdice ukupnog kapaciteta 1.400 ležajeva koji bi prema procjenama u sezoni mogao osigurati i 130 radnih mjesta.

Kako prenosi Glas Istre u igri su tri ponude – ona tvrtke ENA turizam d.o.o., Punta Cissana d.o.o. iz Vodnjana i Renovo Poreča.

Premda su ponude potencijalnih ulagača već dugo na stolu, a natječaj raspisan u ekspresnom roku, ni dva mjeseca nakon otvaranja ne zna se tko će dobiti posao. Onaj tko pobijedi dobit će pravo građenja na rok od 66 godina na zemljištu na kojem u tri godine treba niknuti novi kamp.

Od tri zainteresirana investitora, najvišu godišnju naknadu za pravo građenja od 1,6 milijuna kuna dala je tvrtka poznatog hrvatskog poduzetnika Pave Vujnovca, ENNA turizma koja je sastavnica ENNA Grupe čiju jezgru čini PPD grupa koja se bavi uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom plina. Oni su u izgradnju kampusa spremni uložiti oko 20 milijuna eura.

Osim ENNA grupe, ponudu je predala i vodnjanska tvrtka Kristijana Davidovića, Punta Cissana d.o.o., koja je za pravo građenja ponudila godišnji iznos od 945.437 kuna. Treći zainteresirani investitor Renovo Poreč d.o.o. za pravo građenja u Barbarigi ponudila je godišnju naknadu u iznosu od 893. 900 kuna. Tvrtka je u vlasništvu Zorana Brčića koji je od 2018. godine i vlasnik tvrtke Mondo Carmarket s godišnjim prihodima od 20,4 milijuna kuna.

Rok od osam dana

Investitori su imali neuobičajeno kratak rok od samo osam dana, u kojem je jedan dan otpao zbog blagdana, za izradu i dostavu vrlo opsežne dokumentacije. Unutar tog roka trebali su dostaviti punomoć i dokazati da nemaju dugova prema Gradu Vodnjanu, priložiti dvije zadužnice na 500 tisuća kuna te uplatiti najmanje 655 tisuća kuna jamstva.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović pojašnjava da će odluku prvo donijeti stručno povjerenstvo koje boduje pristigle ponude, onda ju potvrđuje sam gradonačelnik, a sve u konačnici amenuje Gradsko vijeće.

- Nadležno povjerenstvo još uvijek analizira pristigle ponude, budući da se radi o vrlo složenoj i zahtjevnoj dokumentaciji. Stigle su tri pravovaljane ponude koje su dosta opširne i to iziskuje vremena. Nije običaj da se daju informacije prije nego što materijali dođu na Vijeće. Treba još malo pričekati pa ćemo to objaviti i sve će biti jasno već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, kaže vodnjanski gradonačelnik.

Istaknuo je da u natječaju nije bio definiran rok za odabir investitora, a jedini uvjet je da se s odabranim ulagačem sklopi ugovor u roku od 15 dana nakon što ga izabere, odnosno potvrdi Gradsko vijeće. Kazao je i da visina ponude za pravo građenja nije presudna, jer to je tek jedan od kriterija.

Osim pitanja zašto Grad nije raspisao natječaj na duži rok i time omogućio veću konkurenciju ponuditelja i raznovrsnije ponude, nedefinirani uvjet kvalitete poslovnog plana, budi sumnju da Grad možda već ima nekog investitora "u rukavu".

No, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i ranije je kazao da u ovom slučaju "nije bitna cijena, već kvaliteta izgradnje i funkcioniranja".

Predsjednik ENNa turizma, Zvonimir Tudorević, kazao je da s nestrpljenjem očekuju odluku Grada Vodnjana. Rekao je i da su sami poslali upit Gradu, budući da se natječaj toliko odužio.

- Ni mi ne znamo zašto se sve toliko odužilo i zbog toga smo se i obraćali Gradu. Odgovorili su nam da je sve u skladu s natječajnom dokumentacijom i da ćemo biti obaviješteni kad se donese odluka. Iskreno, stekli smo dojam da će sve to puno kraće trajati s obzirom na natječaj u kojem su zainteresirani trebali dostaviti dosta opsežnu dokumentaciju po hitnom postupku. U natječajnoj dokumentaciji nismo uspjeli iščitati postoji li rok u kojem se treba odabrati investitor. Veselimo se konačnoj odluci i nadamo se da će biti onako kako i očekujemo, budući da smo tvrtka s milijardu i pol eura prihoda i da smo predali najozbiljniju ponudu. Vjerujemo da je Grad kroz našu ponudu prepoznao dugoročnog, čvrstog, ozbiljnog i financijski jako potentnog partnera koji će realizirati projekt za dobrobit cijele lokalne zajednice, kazao je Tudorević.

Ni Kristijan Davidović, vlasnik tvrtke Punta Cissana koja se bori za posao u Vodnjanu, nema nikakvih povratnih informacija o tome zašto se toliko čeka odabir ulagača.

- Ponudu sam predao i nitko me od tada nije kontaktirao. Čini mi se da bi Grad tri mjeseca od objave natječaja trebao dati nekakvu informaciju ponuđačima. Znači, do kraja ovog mjeseca imaju rok da kažu što je s natječajem, u kojoj je fazi, je li poništen, tko se eventualno žalio ili tko je dobio, kazao je Davidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:27