Kap u moru problema

Tisuće tona voća i povrća trune na poljima: 'U dućanima više neće biti tih proizvoda'

Jedan je od farmera ostao bez čak 87.000 kutija malina u samo dva tjedna jer mu je nedostajalo stotinu berača
Radnik u stakleniku, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Tisuće tona voća i povrća strunut će na britanskim poljima jer je, kako se približava datum izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, gotovo nemoguće pronaći radnike za branje i pakiranje plodova. Kako piše The Guardian, većina hortikulturne radne snage su strani radnici, koje Ujedinjeno Kraljevstvo više ne privlači, a i strah ih je promjene njihovog statusa nakon Brexita, pa su napustili tu otočnu državu. Dodatno, novi radnici ne žele doći.

Stoga ne čudi što su samo prošlog mjeseca farmeri prijavili manjak radnika za otprilike 30 posto, pa je tako velik dio šumskog voća, jabuka i mahunarki ostalo neobrano u poljima.

- Ovaj nedostatak radnika najveća je prijetnja za naš posao. Bez ljudi koji će brati plodove biljaka kao što su mahunarke, za koje nemamo opciju automatizacije, nemamo druge nego ih jednostavno ostaviti da strunu, a supermarketi ih neće više imati na svojim policama – upozorio je Chris Chinn, uzgajivač borovnica i graha koji je ovaj mjesec odustao od branja čak polovice svojih plodova jer je imao samo 50 posto potrebne radne snage.

Njegova je farma, a i druge u zemlji, pretrpjela velik manjak radnika unatoč regrutiranju diljem istočne Europe i ponudi bonusa za “dobre berače” te boljeg smještaja s besplatnim WiFI-em. Jedan je od farmera, primjerice, kazao kako je ostao bez čak 87.000 kutija malina u samo dva tjedna jer mu je nedostajalo stotinu berača.

Ipak, ovogodišnji manjak radne snage samo je kap u moru dugogodišnjih problema na britanskom tržištu rada koji su počeli u 2013. kada je vlada ukinula vizu za sezonske radnike kojom su farmeri zapošljavali radnike iz zemalja koje nisu članice Unije. Uz to, cijelu Europsku uniju muči sličan problem, budući da Poljaci, Bugari i ostali građani istočnoeuropskih zemalja koji su ranije bili zapošljavani u zapadnoj Europi, u zadnje vrijeme mogu pronaći posao puno bliže svom domu. No, Ujedinjeno Kraljevstvo je ipak najviše pogođeno tom situacijom zbog problema s vizom, padom vrijednosti funte te lošeg tretmana imigranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:19