KRIZA IM NIJE NAŠTETILA

Telekomi potukli sve rekorde: Istražili smo zašto su ovog ljeta imali tako visoku zaradu

Iako je EU ograničio naknade za roaming i bilo je manje turista, to nije naštetilo telekomima
 Sasa Buric/Cropix

Turizam se ove godine možda "oporavljao", dosegavši 70, 80 ili čak 90 posto brojki otprije korone, ali telekomi posluju bolje nego 2019. godine. Njihov najznačajniji izvor prihoda, mobilna telefonija, ljetos je potukla sve rekorde.

Nije joj naštetilo ništa. Ni to što turista još nije bilo kao prije, ni to što je EU ograničio naknade za roaming, pa čak ni to što su brojni građani tijekom pandemije naučili telefonirati preko WhatsAppa, Vibera i drugih aplikacija, na kojima nema plaćanja impulsa.

Prihod najvećeg tržišnog igrača Hrvatskog Telekoma, prema izvješću za treće tromjesečje, uzletio je na rekordnih 958 milijuna kuna.Usporedbe radi, 2019. na mobilnoj telefoniji ostvario je prihod od 896 milijuna kuna.

S rezervom

Drugi po veličini igrač A1 Hrvatska, objavio je da je ljetos utržio 105,1 milijun eura ili 789,8 milijuna kuna. Podatak treba uzeti s rezervom, jer A1, za razliku od HT-a, ne daje detaljne podatke koliko mu je donio svaki segment poslovanja zasebno. No, tako izvješćuje posljednje četiri godine, i nijednom nije postigao takav rezultat. Štoviše, na ljeto 2019. utržio je 37 milijuna kuna manje nego ove godine.

Oba operatera, zanimljivo je, zabilježila su rast prihoda od 2016. godina naovamo. Riječ je o razdoblju kad je EU postrožio regulaciju roaminga, zasad najviše glede cijena. Čini se da su se, kad je to u pitanju, operateri dobro prilagodili toj regulativi.

To se može zaključiti i iz podataka trećeg igrača, Telemacha Hrvatska, koji je lani preuzeo Tele2 Hrvatska. U izvješću Tele2 stoji da je operater prije roaming regulacije imao prihod u Hrvatskoj od 280,9 milijun kuna, a onda je nastavio rasti na 301,8 milijuna kuna godinu poslije, pa na 344,9, potom 399,4, a 2019. godine dosegao je 438 milijuna kuna. Podataka za 2020. i 2021. nema, jer Telemach nije na burzi i nema obvezu tako detaljnog izvješćivanja kao HT i A1.

Operateri, pak, imaju bitno drugačiji pogled na svoje rezultate. Tako u HT-u smatraju da je riječ o previše jednostavnom pogledu, posebno ako se rast prihoda tumači u kontekstu roaminga.

- Bilo bi pogrešno kretanje prihoda u trećem kvartalu svesti samo na roaming. Rast prihoda u tom razdoblju odraz je povećanja korisničke baze u mobilnoj mreži, povećanja mobilnih pretplatnika, odnosno migracije s prepaida na postpaid, atraktivnih ponuda tarifa te dijelom - i broja posjetitelja, odnosno roaminga - pojašnjavaju u HT-u. U A1 Hrvatska kažu da unatrag četiri godine, otkako EU jača roaming regulaciju, kao i zbog stalnih troškova prema stranim roaming partnerima zbog hrvatskih korisnika koji u drugim članicama Unije koriste telekom usluge, u tom se segmentu značajno smanjuju prihodi telekoma. Tumače da raste promet i naših ljudi u drugim mrežama EU i promet od turista koji borave u Hrvatskoj u roamingu. Navode da je ove godine veći 75 posto nego lani, a i tada je, unatoč pandemiji, skočio 39 posto u odnosu na rekordnu 2019.

- Uoči ovog ljeta pojačali smo A1 mrežu na Jadranu na više od 240 lokacija, a uz stalne investicije da bi se za sve to omogućilo vrhunsko korisničko iskustvo, tijekom godina zabilježen je značajan pad prihoda koji primarno proizlazi iz primjene roaming regulative EU - kažu u A1 Hrvatska.

U Telemachu Hrvatska, koji je lani prema rezultatima za cijelu 2020. zabilježio pad prihoda od 6,8 posto, na 1,48 milijardi kuna, uz rast neto dobiti od 46,9 posto, na 198,8 milijuna kuna, kažu da se upravo izostanak dolaska i potrošnje stranih turista značajno odrazio na takav rezultat.

Stabilnost i rast

- Osigurali smo stabilnost i ostvarili značajan rast operativnog poslovanja, a taj trend nastavio se i u tekućoj godini - kažu u Telemachu. Dodaju da će EU najavljenim produljenjem roaming regulative na idućih deset godina, počevši od kraja lipnja 2022., donijeti još obveza operaterima. To se odnosi na kvalitetu roaming usluga. Sva tri operatera kažu da će se tome prilagoditi. Iz Telemacha su otišli i korak dalje.

- Planirano produljenje dio je strategije digitalne transformacije i taj potez u Telemachu Hrvatska podržavamo u potpunosti - zaključuju iz te kompanije.

Operateri se već pripremaju za nova pravila

Sva tri operatera već rade na ugovorima o 5G roamingu, a što će postati važno kada na ljeto iduće godine stupi na snagu, nova, proširena roaming regulativa EU, koja će naglasak staviti, ne samo na cijene, već i na kvalitetu roaming usluga. U A1 kažu da potpisuju 5G roaming ugovore, ovisno o spremnosti vanjskih partnera, kojih oko 20-ak ima tu mogućnost.

U Telemachu kažu da rade na pripremama za 5G roaming, a u HT-u da su sklopili 5G roaming ugovore u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj i Poljskoj. Vrijede i za naše korisnike kada posjete te zemlje, i za njihove turiste kada dođu u Hrvatsku. Boris Drilo, član uprave HT-a za tehniku, pohvalio se da su prvi uveli 5G roaming. - Nudimo bolje korisničko iskustvo i pridonosimo razvoju turizma - kaže Drilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38