Investicija u Stemi

Tehnički direktor Infobipa: ‘Želimo da se ovakav uspješan i inovativan projekt nastao u Hrvatskoj proširi i u SAD-u‘

Hrvatski startup Stemi s novom je investicijom promijenio svoj fokus i postao platforma za brzi razvoj STEM kurikuluma, a koju već koristi 60 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj
Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa
 Jure Miskovic/Cropix

Želimo da se projekt koji je Stemi započeo u Hrvatskoj proširi u SAD i zbog toga smo investirali u tvrtku, izjavio je u utorak u Zagrebu na predstavljanju projekta Škole budućnosti Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa. Infobip je kao vodeći investitor, i to u suradnji s Damirom Sabolom, uložio tri milijuna kuna za 6,7 posto udjela u Stemiju.

Hrvatski startup Stemi s novom je investicijom promijenio svoj fokus. Više mu glavni proizvod nisu edukacijski roboti već edukacijska platforma za brzu izradu nastavnih STEM kurikuluma. STEM je kratica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

U Hrvatskoj je Stemi, uz podršku Infobipa i A1 Hrvatska, taj program uveo u 60 osnovnih i srednjih škola. Konkretno je s Infobipom u roku od pet mjeseci Stemi uspio razviti novi kurikulum za edukaciju o umjetnoj inteligenciji kroz primjenu chatbotova, a program je kao izvannastavnu aktivnost dosad prošlo više od tisuću učenika.

Izabel Jelenić kaže da je to inspiriralo Infobip da jedan tako uspješan i inovativan projekt nastao u Hrvatskoj pokuša proširiti i van granicama Hrvatske.

- Cilj je ići u najveći svjetski tech centar - u SAD. Investicija Infobipa o kojoj je Marin više rekao protekli tjedan ide upravo u tom smjeru. Skalirati ovaj projekt i pritom ga dodatno unaprijediti feedbackom koji ćemo dobiti iz obrazovnog sustava u SAD-u. To je način na koji želimo vratiti našoj zajednici i njezinim najmlađim članovima - kaže Jelenić.

Pojašnjava da među najmlađim uzrastima vide nove lidere i inovatore na koje će svi zajedno za desetak godina gledati s velikim ponosom.

- Želio bih iskoristiti ovu priliku i zahvaliti se našim zaposlenicima, Infobipovim mentorima, što su nesebično prenijeli znanje svim timovima uključenima u ovaj projekt i istaknuo da je ključna vodilja našeg poslovanja želja da ostavimo veliki i pozitivan impact na cijelo naše okruženje - kaže Jelenić.

Dodaje da osnivač Stemija Marin Trošelj i cijeli njegov tim rade sjajan posao već dugi niz godina. Jelenić navodi da ih pratimo, surađuju te kaže da su često imali prilike "brainstormati" kako neke stvari učiniti boljima i bržima.

- I onda smo odlučili partnerirati kako bismo zajedno došli do glavnog cilja, a to je otvoriti najmlađima prostor u današnji svijet visoke tehnologije. Točnije, u svijet umjetne inteligencije. I tako je nastala – Škola budućnosti! - otkriva Jelenić.

Potom je čestitao najboljim timovima, a to su učenički timovi iz osnovne škole Blato, Velika Gorica i Zadar, zatim iz bjelovarske Gimnazije, Elektrotehničke škole u Zagrebu i Srednje škole u Iloku.

- Vaši radovi zaista pokazuju da ste napravili velike korake u budućnost i samo tako nastavite u svom daljnjem školovanju. Bila je to sjajna prilika da se osim učenika, s principima rada chatbota i same umjetne inteligencije upoznaju i oni najbitniji u obrazovnom sustavu – njihovi učitelji kojima ovom prilikom čestitam 'Svjetski dan učitelja' - kaže Jelenić.

Navodi da Infobip od početka se razvija tako da skupa s tvrtkom razvija i svoje zaposlenike i zajednicu.

- Jako nam je važno vraćanje zajednici iz koje je Infobip priča krenula i izrasla u ovo što je danas kako bismo osigurali dugoročan napredak, ne samo poslovni i tehnološki, već i društveni, ključna karika je kvalitetan prijenos znanja na one koji će sutra biti nositelji općeg napretka – na najmlađe generacije - zaključuje Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34