DUBRAVKA ASIĆ (27)

‘Tata je upoznao tog gospodina, doveo ga k nama, bio je ovdje dva dana. A onda je nastao Srijemac...‘

Tata je na savjetovanju ovčara i kozara upoznao prof. dr. Samira Kalita, koji me naučio kako se pravi sir, kaže ova 27-godišnjakinja

Dubravka Asić

 Vlado Kos/CROPIX

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče.


Mrva upornosti, zrno tvrdoglavosti, marljive ovce i bogata srijemska zemlja četiri su sastojka kojima Dubravka Asić grabi na putu do uspjeha i sreće. Otkako je prije šest godina preuzela poljoprivredni obrt svoga oca, ova 27-godišnja djevojka iz Bapske kod Iloka svojim primjerom pokazuje kako se uz veliku motivaciju i puno rada mogu preskočiti brojne prepreke težačkog života na selu. Mama Anđela i tata Dubravko prvo su imali muzne krave, a zatim ovce, prvo mesne i na kraju muzne, koje su danas baza njihove priče začete još 2002. godine. Dubravki je tad bilo svega pet godina, a mlađem joj bratu Josipu dvije. Danas su njih dvoje temeljni kameni obiteljskog posla, koji im je očito bio predodređen.

- Bratu i meni djetinjstvo je praktički od početka bilo isprepleteno s radom na farmi. Dok su ostala djeca poslije škole išla na igralište, brat i ja smo išli hraniti ovce i moram priznati da nam je to tad bilo jako teško jer smo se kao i druga djeca htjeli ići igrati, a morali smo raditi. Roditelji nisu imali radnika i uvijek im je trebala pomoć jer su imali 600 mesnih ovaca - prisjetila se Dubravka odrastanja na zapadnim obroncima Fruške gore, vremena i prostora koji su odredili njezinu sadašnjost. A nju je Dubravka krasno opisala u kratkoj priči o obiteljskom imanju i poslu kojom se prezentira potencijalnim kupcima.

Potjerani iz sela

- U malenom selu na istoku Hrvatske, u Bapskoj, nalazi se farma s 400 komada muznih ovaca Lacaune. Ovčice svaki dan marljivo rade kako bi proizvele mlijeko za njihov punomasni sir Srijemac koji je ručno rađen i proizveden od 100 posto ovčjeg mlijeka. Sir ima karakterističan miris, profinjen slankasti okus. Topi se i mrvi u ustima. Odlično se slaže sa suhomesnatim proizvodima i naravno, čašicom vina - Dubravkina je priča koja jezgrovito otkriva što rade ona i njezina obitelj, a iza čega se krije puno rada, odricanja, upornosti, strpljenja, razumijevanja... Obrt je preuzela 2018. godine.

- Iskreno, nisam ni imala previše izbora - nasmijala se Dubravka.

image

Dubravka Asić

Vlado Kos/CROPIX

- Povukla sam tad nepovratnih 50.000 eura iz fonda za mlade poljoprivrednike i tim novcem smo podigli halu za ovce na farmi izvan sela. Imali smo u to vrijeme i problema s dijelom sumještana kojima je smetalo što držimo ovce u selu, pa smo na neki način potjerani izvan sela, gdje smo na našoj zemlji podigli farmu. Kupila sam i prešu za prešanje sijena, sakupljač, dodatnih 10 ovaca iz Mađarske - veli naša mlada sugovornica. Godinama su ovčje mlijeko predavali Vindiji, a onda su prošle godine odlučili napraviti iskorak u poslovanju.

- Tko zna bismo li se na to odlučili da nas nisu unazadili uvođenje eura i pad otkupne cijene mlijeka. Suočeni s time, krenuli smo u proizvodnju ovčjeg sira. Tata je na savjetovanju ovčara i kozara upoznao prof. dr. Samira Kalita s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji daje i poduke za pravljenje sira, pa smo ga pozvali da dođe kod nas. Ostao je ovdje dva dana i pokazao mi kako se to radi. Nakon toga smo mama i ja pohađale edukaciju za sirare i položile ispite tako da obje imamo certifikat - ispričala je Dubravka kako je u kolovozu prošle godine kao izraz srijemske upornosti i tvrdoglavosti nastao sir Srijemac. O tome da je pogodila svjedoče i tri tone prodanog sira od kolovoza do kraja 2023. godine.

image

Dubravka Asić

Vlado Kos/CROPIX

Nagrađivani sir

- Iskreno, slala sam mailove svima za koja sam mislila da bi mogli postati naš kupci, pa sam im onda poslala sireve za degustaciju i tako je krenulo. Imamo kupce u Zagrebu, Splitu, Primorsko-goranskoj županiji... Kupuju građani, trgovine, mesnice. Zadovoljni smo kako nam ide, a s vremenom smo proširili i asortiman. Krenuli smo s tvrdim i polutvrdim sirom, a onda smo po željama kupaca počeli raditi i škripavac te polutvrdi i škripavac s čili paprikom. Ovce su odlične, u prosjeku jedna ovca daje dvije i pol litre mlijeka na dan, a mi u dva dana napravimo oko 35 kg sira. Mama i ja smo uglavnom u sirani, a tata i brat uskoče po potrebi - objasnila je Dubravka, koja je siranu morala i opremiti, pa je kupila stroj za pravljenje sira, pasterizator i sirarski stol, a morao se urediti i prostor za siranu. Danas zna da se to ulaganje isplatilo iako, veli, još uvijek teško prihvaća činjenicu da za naplatu čekaju i do 60 dana. No Srijemac je našao svoje mjesto na hrvatskim stolovima, a već je pokupio i srebrne i brončane medalje na ocjenjivanjima sira. Htjela bi Dubravka napraviti i kušaonicu te proširiti posao i na uzgoj bikova. Planova ima, ali nije sigurna hoće li ih i kako realizirati.

image

Dubravka Asić

Vlado Kos/CROPIX

- Iskreno, nisam zadovoljna stanjem u našoj poljoprivredi, posebno odnosom i potporama za mlade, za nas koji smo ostali i koje bi trebalo više poticati jer se trudimo i želimo postići više. Imam dojam da se ništa ne poduzima kako bi se ta priča razvijala u boljem smjeru i da sam prije šest godina znala kako će biti, ne bih ulazila u ovu priču - iskrena je djevojka iz Bapske, koja i sama ističe trenutačno vjerojatno najveći problem hrvatske poljoprivrede.

Problemi sa zemljom

- Najveći je problem manjak zemlje, na ovaj broj grla trebalo bi nam još 15 hektara, do kojih je nemoguće doći. Natječaj za državnu zemlju u Gradu Iloku prije tri godine je srušen i od tad nitko ne spominje novi. Što se tiče fondova, mislim da se traži previše papirologije, a ja se nemam volje s time boriti. Brat, koji ima svoj OPG, prošao je na natječaju za mlade poljoprivrednike i odobreno mu je 50.000 eura, ali se to toliko razvuklo da je u međuvremenu sve poskupjelo pa je, da bi napravio sve što je napisao u projektu, morao podići komercijalni kredit od još 50.000 eura i s 24 godine ući u takav veliki dug. Njega je taj projekt trebao potaknuti, a zapravo ga je unazadio s dodatnim teretom od 50.000 eura. To je jako loše - istaknula je Dubravka, koja ipak emitira upornost, volju i tvrdoglavost da izgura i unaprijedi obiteljsku priču, a kad joj je teško, tu su njezini border collieji, koje također uzgaja, te kobila Mima.

image

Dubravka Asić

Vlado Kos/CROPIX

- Imamo uzgajivačnicu bordera, ali i četiri konja, i čim uhvatim malo slobodnog vremena, provodim ga s konjima, najviše s Mimom, koju sam dobila prije 15 godina. Kad sam živčana, kad nije moj dan, Mima i ja odemo u prirodu i uživamo. Vratim se potpuno resetirana - zaključila je djevojka iz Bapske.


Osobna karta:

Ime i prezime: Dubravka Asić

Dob: 27 godina

Mjesto: Bapska

Zanimanje: fitofarmaceut

Površina: 10 hektara

Proizvodnja: ovce, ovčji sir, ovčje mlijeko, lucerna, travno djetelinska smjesa, kukuruz, zob

Poslovni moto: Srijemica sam i srijemačko dijete, tvrd orah od glave do pete


image

Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 11:48