ZADOVOLJNI SURADNJOM

Talijani ojačavaju svoj položaj u Hrvatskoj: ‘Otkupljujemo 100 tona lješnjaka, ali to bi se moglo učetverostručiti‘

Talijanska Besana želi povećati broj kooperanata sa 50 na 200 i nudi pomoć hrvatskim proizvođačima
 Vlado Kos/Cropix

Jedna od najjačih europskih kompanija, konkretno treća po snazi, u proizvodnji i preradi orašastih plodova te suhog voća, talijanska tvrtka Besana, koja ove godine obilježava 100. godišnjicu svoga rada i postojanja, odlučila je još više pojačati svoj položaj u proizvodnji orašastih plodova u Hrvatskoj, gdje su su prisutni već 25 godina, ali i pomoći zainteresiranim malim i srednjim lokalnim proizvođačima u razvoju njihovih OPG-ova. Besana, naime, trenutno u Hrvatskoj ima 50 kooperanata od kojih godišnje otkupi oko 100 tona lješnjaka, no kako nam govori Giuseppe 'Pino' Calcagni, vlasnik ove velike obiteljske tvrtke koju su još 1921. godine na vulkanskom tlu u podnožju Vezuva osnovali njegovi preci s majčine strane, braća Emilio i Vincenzo Besana, po čijem se prezimenu tvrtka i danas zove, Besana bi bez problema mogla podržati rad i 200 kooperanata u Hrvatskoj te otkupiti sav urod iz njihovih voćnjaka. K tomu, spremni su svima koji su zainteresirani ponuditi stručnu i savjetodavnu pomoć, ali i pomoć u nabavci sadnog materijala, strojeva i opreme za obradu zemlje i održavanje nasada...

'Otkupimo 100 tona'

- Lješnjak koji se proizvede u Hrvatskoj je ekstra kvalitete, jer je ovdje podneblje, kao i u praktički svim mediteranskim zemljama, iznimno pogodno za sadnju i uzgoj lješnjaka te drugih orašastih plodova, što mi je jako dobro poznato, jer u Hrvatskoj radimo već 25 godina, ponajprije s kooperantima na području Virovitice i Orahovice. Trenutno ih je 50 od kojih godišnje otkupimo 100 tona lješnjaka, ali te se brojke bez problema mogu učetverostručiti i mi smo spremni pomoći svima koji su za to zainteresirani – kazao je Calcagni, koji je uz pomoć stručnog konzultanta iz Osijeka Mladena Ardalića prije šest godina na području Baranje, konkretno Čeminca i Grabovca, kupio 50 hektara voćnjaka na kojima je Besana podigla svoje plantaže lješnjaka kao svojevrsno pokazno mjesto za sve koji se žele uključiti u kooperaciju s njima.

- Radi se o 6 hektara starog nasada i 44 hektara novog nasada s kojeg još nije krenuo pravi urod – objasnio je Ardalić, dok nam je Ivo Brzica, voditelj Besaninih projekata u Hrvatskoj objasnio kako su uspostavljene njihove plantaže u Baranji.

- Na njima su posađene naše glavne sorte Tonda Romana i Tonda Nocchione. Osim toga, postavljen je najmoderniji sustav navodnjavanja ispod zemlje, što je za voćarstvo u nas dosta neuobičajeno, ali je vaporacija vode manja i olakšan je rad sa strojevima iznad zemlje. Imamo i svoju meteorološku stanicu te specijalizirane strojeve za obradu voćnjaka. Potencijalnim kooperantima osim savjeta i nadgledanja cijelog procesa od projektiranja do sadnje i samoga otkupa, nudimo i mogućnost da uz popuste koje mi imamo i sami kupe strojeve, opremu i tehnologiju, kao i naše In Vitro sadnice kvalitetnih industrijskih sorti, koje garantiraju visok prinos i kvalitetu plodova. Takve sadnice su 100 posto bezvirusne što je izrazito bitno za nasad u godinama nakon sadnje. Također, genetski dokazani sadni materijal poboljšava oprašivanje u voćnjaku. Kvalitetan sadni materijal znači kvalitetan plod – pojasnio je Brzica, dok Calcagni ističe veliki potencijal sadnje lješnjaka i općenito orašastih plodova.

Nova tržišta

- U Europi imamo pristup prema 500 milijuna konzumenata naših proizvoda, no u sljedećih 20 godina Indija i Kina postat će jako veliki, vjerojatno najveći, potrošači, što znači da će biti velika potražnja za lješnjacima i orašastim plodovima i zato je investicija u proizvodnju jako dobra, jer će cijena rasti. Bit će osigurano tržište i to su jako dobri trendovi i sjajna prilika za hrvatske proizvođače da se uključe u taj lanac – istaknuo je Calcagni, čija je tvrtka u suradnji sa španjolskim partnerom Importaco osnovala i grupaciju pod imenom AgriBioTech sa sjedištem u Londonu. Osim toga, Calcagni je i na čelu fondacije INC čiji su članovi 1000 proizvođača orašastih plodova iz cijeloga svijeta, koji drže 65 posto svjetske proizvodnje, jer s njima surađuje čak 12 milijuna kooperanata. Besana, inače, godišnje otkupi 7.000 tona lješnjaka, odnosno 44.000 tona različitih orašastih plodova, a skupa sa Importacom 220.000 tona. Imaju 18 proizvodnih pogona u Europi i asortiman od 700 različitih proizvoda od kojih godišnje pakiraju 140 milijuna različitih pakiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:10