upozorenje svjetske banke

Svjetskoj ekonomiji prijeti izgubljeno desetljeće

‘Svijet ne može čekati da svi budu cijepljeni kako bi se stekao imunitet globalne ekonomije na još jedno izgubljeno desetljeće rasta‘
Ayhan Kose
 Nicholas Kamm

Čak i prije izbijanja koronakrize Svjetska je banka lani snizila svoje projekcije globalnog rasta za idućih deset godina, a pandemija je taj trend pogoršala, pojačavši mogućnost da ovo bude "izgubljeno desetljeće", objavljeno je ovaj tjedan.

Svjetska je banka, naime, izdala redoviti polugodišnji izvještaj o globalnim gospodarskim izgledima (Global Economic Prospects), u kojem je smanjila dugoročne izglede rasta uglavnom zbog smanjenja trgovine i investicija koje uzrokuje nesigurnost izazvana pandemijom koronavirusa.

Ayhan Kose, jedan od potpredsjednika Svjetske banke, komentirao je u intervjuu za Wall Street Journal: "Ako nam povijest nudi ikakve naputke, globalno će gospodarstvo, ne bude li provedena znatna reforma, ući u desetljeće razočaravajućeg rasta".

Smatra da oni koji donose politike moraju djelovati agresivno kako bi se "preskočila" pandemija te napominje da "svijet ne može čekati da svi budu cijepljeni kako bi se stekao imunitet globalne ekonomije na još jedno izgubljeno desetljeće rasta".

Procjena potencijalnog globalnog rasta u razdoblju od 2020. do 2029. prije pandemije je bila u prosjeku godišnje 2,1 posto, a to je usporavanje pripisano starenju stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:51