Rekordni iznos

Svjetske Vlade kompanijama naplatile 95 milijardi dolara zbog ispuštanja ugljičnog dioksida

Cijene ugljika do 2030. bi se trebale kretati u rasponu od 50 do 100 dolara po toni kako bi se usporio rast temperature Zemlje

Ilustrativna fotografija

 Romain Doucelin/Hans Lucas Via Afp

Vlade širom svijeta ukupno su kompanijama u 2022. godini naplatile rekordnih 95 milijardi dolara za ispuštanje ugljičnog dioksida, izračunala je Svjetska banka (SB) u svom izvješću. Za usporedbu, godinu ranije naplaćeno je 11 milijardi dolara manje.

- Čak i u teškim vremenima za gospodarstvo, vladama su prioritet mjere izravne naplate ugljika kako bi se smanjila emisija. Da bismo potaknuli promjenu nužnih razmjera, moramo znatno poboljšati cijene i obuhvat - ističe Jennifer Sara, direktorica Svjetske banke za klimatske promjene.

Trenutno su u primjeni 73 instrumenta naplate štetnih emisija koji pokrivaju oko 23 posto globalne emisije CO2. U prvom SB-ovom izvješću, objavljenom u svibnju prošle godine registrirano ih je 68.

Nekoliko zemalja naplaćuje emisiju ugljika porezima kroz sustav trgovine dozvolama za ispuštanje ugljičnog dioksida.

U 2017. Visoka komisija za cijene ugljika naznačila je da bi se cijene ugljika do 2030. trebale kretati u rasponu od 50 do 100 dolara po toni. Sve kako bi temperatura na Zemlji rasla manje od dva stupnja Celzijusa. Uračuna li se i inflacija, cjenovni raspon trebao bi iznositi od 61 do 122 dolara po toni, napomenuli su autori izvješća.

- Do prvi travnja 2023. cjenovni raspon preporučen za 2030. ili nešto veći iznos naplaćivao se za manje od pet posto globalnih emisija stakleničkih plinova - utvrdili su u Svjetskoj banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:05