Istraživanje AmChama

Svako desetom poduzeću lani je poslovanje palo više od 60 posto

Tri četvrtine članica AmChama planira širenje poslovanja u Hrvatskoj u iduće tri godine
AmCham 1

Gotovo je identičan broj poduzeća kojima je prošla godina donijela velike poremećaje i onih za koje je bila pozitivna: istraživanje Američke gospodarske komore o poslovnom okruženju u Hrvatskoj pokazuje da 39 posto njih 2020. godinu ocjenjuje lošijom nego prethodnu godinu, a 38,5 posto ih kaže da im je bila bolja.

Pritom je dvije trećine ispitanih zabilježilo pad poslovanja do 30 posto, za 23 posto njih pad je iznosio 30 do 60 posto, a za 10 posto bio je veći od 60 posto. Pozitivno je to, navodi AmCham, što se kod većine tvrtki, njih 52 posto, zadržao isti broj zaposlenih, a trećina ga je i povećala.

Istraživanje je uključilo 135 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj, članica AmChama, ali kako ona dolaze iz sektora poput farmaceutike i IT industrije, koja su u krizi dobro poslovala, rezultati istraživanja, kazala je izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić, vjerojatno nisu reprezentativni za cijelu Hrvatsku.

Ipak, prije krize je i u Amchamu bio veći postotak poduzeća koja su poslovala bolje (65 do 72 posto od 2017. do 2019. godine), a manje onih koja su imala lošije rezultate. Kada je riječ o uvjetima poslovanja u proteklih pet godina, 50 posto ispitanih ocijenjuje da su oni ostali isti, 42,3 posto da su se poboljšali, a osam posto da su se pogoršali.

Kao pozitivne pomake navode uvjete financiranja, potražnju za robama i uslugama te razinu oporezivanja. S druge strane, tri glavna elementa pogoršanja poslovne klime odnose se na dostupnost i kvalitetu radne snage, rad pravosuđa te provedbu pravnih pravila i procedura. Pritom je za čak 46 posto ispitanih utjecaj pravosuđa na poslovanje negativan ili značajno negativan. Unatoč svemu, 74 posto članica AmChama u iduće tri godine planira širenje poslovanja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:02