kretanja tržišta

Svaka naznaka bržeg oporavka budi optimizam na tržištu kapitala

Optimistično raspoloženje pripisuje se ohrabrujućim ekonomskim pokazateljima i očekivanjima od Bidenova plana ulaganja, pa se ulagači nadaju brzom globalnom oporavaku
 AFP

Početak tjedna obilježili su novi rekordi vodećih burzovnih indeksa u Sjedinjenim Državama i Europi. Najprije su to u ponedjeljak pokazali američki Dow Jones i S&P 500, a potom u utorak indeks STOXX 600.

Takvo se optimistično raspoloženje pripisuje setu ohrabrujućih ekonomskih pokazatelja, velikim očekivanjima od golemog plana ulaganja koji je nedavno predstavio američki predsjednik Joe Biden, pa su narasla nadanja investitora da će se ubrzati globalni oporavak od koronakrize. Pod tim je dojmom, prateći trend na europskim tržištima, rasla i domaća burza, a solidni su i tek objavljeni ukupni pokazatelji za prvo tromjesečje, koje je Crobex završio u plusu od 7,6 posto.

Nova porezna pravila

- Sentiment investitora mijenja se doslovce na dnevnoj bazi. Kretanje tržišta trenutačno je dominantno pod utjecajem neekonomskih okolnosti. Svaka naznaka ubrzanja oporavka gospodarstva zbog cijepljenja stvara ozračje optimizma, koje se prelijeva i na tržišta, pa ni hrvatsko tržište tu nije iznimka - komentira Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. Navodi da nastavak koronakrize ipak vodi "u novu neizvjesnost u kojoj će značajnu ulogu sigurno imati daljnje Vladine mjere i planovi, uz aktivno krizno upravljanje od strane samih kompanija".

Što se tiče prva tri mjeseca na domaćoj burzi, napominje da je godina počela optimistično, s time da su u siječnju i veljači prometi rasli, a u ožujku je interes investitora bio malo slabiji.

- Gledajući posljednji kvartal prošle godine, u ovom je promet dionicama bio samo 0,8 posto slabiji. Ono što je dobro jest to što je vrijednost dionica iskazana tržišnom kapitalizacijom rasla 4,3 posto, pri čemu je Vodeće tržište raslo 6,5 posto, a Službeno tržište gotovo 7 posto - kaže Ivana Gažić. Indeksi su bez iznimke ojačali.

Osim na burzama, moglo bi se reći da proljeće počinje u znaku pozitivnih pomaka i na međunarodnoj političko-ekonomskoj sceni, a pogotovo se to tiče inicijativa iz SAD-a. Bidenova administracija najavljuje jačanje angažmana na nizu globalnih pitanja, od onih važnih za klimatske promjene do prijedloga za uvođenje minimalnog globalnog korporativnog poreza, što bi trebalo smanjiti porezno natjecanje među državama. Signalizirala je to u ponedjeljak ministrica financija Janet Yellen uoči proljetnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, najavivši pritom i da će od drugih država tražiti da jače podupru globalni oporavak od pandemije. Što se tiče pregovora o porezu na digitalne usluge, ona je i prije poručila čelnicima zemalja okupljenim u G20 da je Washington odustao od prijedloga Trumpove administracije koji bi omogućio velikim američkim tehnološkim kompanijama da se izvuku iz novih poreznih pravila.

Dogovor do ljeta

Njemački ministar financija Olaf Scholz oglasio se jučer kako bi pozdravio najavljenu suradnju SAD-a na uvođenju minimalnog globalnog korporativnog poreza, a smatra da bi se dogovor više od 140 zemalja mogao sklopiti do ljeta. Ovog bi tjedna svjetski lideri trebali, pak, podržati jačanje monetarnih rezervi MMF-a za 650 milijardi dolara kako bi se nizu siromašnijih zemalja moglo pomoći da se lakše nose s pandemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:26