ONI NE STAJU!

Studenac u totalnoj ekspanziji - preuzimaju i omiljeni slovenski lanac prehrane

Od usješne obiteljske tvrtke postali su najbrže rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj s preko 6000 zaposlenih

Kea (ilustracija)

 Kea/

Studenac svojoj mreži poslovnica namjerava pridružiti slovenski maloprodajni lanac Kea. Ugovor o kupoprodaji između Studenca i sadašnjeg vlasnika lanca Kea već je potpisan te se za zaključenje transakcije čeka odobrenje Slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.Slovenski maloprodajni lanac Kea, sa sjedištem u gradu Šentjuru, u svojoj mreži broji 31 trgovinu na području Celja, Maribora, Prekmurja i Primorja. Prosječna veličina trgovine iznosi 250 četvornih metara, a prošle godine tvrtka je ostvarila prihod od 50 milijuna eura.

Kompanija ovim preuzimanjem počinje širenje na međunarodno tržište što je značajan korak s obzirom na to da se već se mjesecima spominje kako je poljski Enterprise Investors u potrazi za novim vlasnikom Studenca. Kao mogući kupci pojavili su se CVC Capital Partners i najveći trgovački lanac u Poljskoj Biedronka, ali za sada nema potvrde ni s jedne strane. Iz Enterprise Investorsa su za Jutarnji list ranije samo kratko poručili kako je poznato da je njihova investicija u Studenac pri kraju, i nisu demantirali da je Biedronka u igri.

"Možemo potvrditi da smo angažirali JP Morgan da razmotri strateške opcije za Studenac, sve ostalo zasad ne možemo komunicirati", poručio je Tomislav Tomljenović, regionalni direktor Enterprise Investorsa za Adria regiju.

image

Kea (ilustracija)

Kea/

Enterprise Investors, jedan od najvećih private equity fondova u srednjoj i istočnoj Europi, je od kupnje Studenca 2018. do danas u širenje mreže (organski i kroz akvizicije) uložio više od 250 milijuna eura. To, uz nekoliko manjih, uključuje i akvizicije pet velikih trgovačkih lanaca - Istarski Supermarketi i Sonik 2019., Bure Trgovina 2021. te Pemo i Lonia Trgovina 2022. Nadaju se da će do 2025. godine dostići broj od 2000 trgovina.

„Iz uspješne obiteljske tvrtke u Omišu Studenac je izrastao u najbrže rastući maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj. Osim što na jedinstven način stvaramo jednu od najimpresivnijih poslovnih priča u Hrvatskoj, od danas možemo reći i da gradimo budućnost maloprodaje u regiji. Najnovija akvizicija za našu kompaniju, koja već danas zapošljava preko šest tisuća zaposlenika, znači još svjetliju budućnost. Širenjem na slovensko tržište potvrđujemo svoju predanost kontinuiranom rastu i razvoju pridonoseći dobrobiti lokalnim zajednicama u obje zemlje. Preuzimanje lanca Kea nije samo dokaz naše snage i iskorištavanja potencijala za rast, već i odlučnosti da postanemo vodeći maloprodajni lanac u regiji“, izjavio je Dragan Baškarad, član Uprave Studenca za operativne poslove.

image

Dragan Baškarad, član Uprave Studenca za operativne poslove

Studenac/

„Trenutno smo u završnim fazama realizacije dvaju velikih procesa kojima širimo svoju mrežu - preuzimanja lanca Decentia, koje će ojačati naš status u Zagrebu, i preuzimanje lanca Kea, s kojim započinjemo širenje na međunarodno tržište. Naš sljedeći i najvažniji korak bit će uspješna integracija ovih lanaca u Studenac, s posebnim naglaskom na naše nove i postojeće zaposlenike, odnosno one kojima dugujemo uspjeh i današnju poziciju naše kompanije. Bogato iskustvo u ovim procesima olakšat će nam tranzicijsko razdoblje koje očekujemo i omogućiti uspješan početak našeg zajedničkog puta“, zaključio je Andrija Topić, član Uprave Studenca za akvizicije i integracije.

image

Andrija Topić, član Uprave Studenca za akvizicije i integracije

Studenac/

Studenac je jedinstven u Hrvatskoj po svom formatu susjedskih prodavaonica. Uz organski rast, Studenac se posljednjih šest godina uspješno razvijao upravo preuzimanjem manjih lokalnih maloprodajnih lanaca. Realizacijom osam značajnih akvizicija, Studenac je od 2018. do kraja 2023. godine obogatio svoju mrežu s preko 650 prodavaonica diljem Hrvatske. Provedbom jedinstvene strategije rasta, Studenac je više nego utrostručio broj prodavaonica od 2018. godine te je danas najveći trgovački lanac po veličini prodajne mreže u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 12:09