TEŠKE POSLJEDICE

Štrajk u tehnološkom divu: ‘Dovoljno je izostane jedna smjena i globalna ekonomija je u problemima‘

Poluvodiči se koriste u gotovo svim proizvodima moderne elektronike

Štrajk radnika Samsunga

 Jung Yeon-je/Afp

Radnici su započeli trodnevni štrajk u Samsungu. Prvi je to višednevni štrajk u povijesti južnokorejskog tehnološkog giganta, a sindikat radnika traži više plaće i tvrdi kako su radnici zanemareni od strane uprave.

Sindikat National Samsung Electronics Union (NSEU), koji organizira štrajk, ima otprilike 30.000 članova,što je četvrtina radne snage Samsunga. U lipnju je održan jednodnevni štrajk, prvi u 55-godišnjoj povijesti Samsunga, a pregovori između tvrtke i sindikata prekinuti su. Ovoga puta radi se o puno većoj akciji i prvom višednevnom organiziranom štrajku u toj korporaciji.

CNN prenosi kako iz sindikata tvrde da je više od 6000 ljudi sudjelovalo u štrajku, od kojih je 4500 zaposleno je u odjelu gdje se proizvode poluvodiči.

image

Štrajk radnika Samsunga

Jung Yeon-je/afp/profimedia/

Sindikat štrajka tako traži bolje plaće za radnike, dodatni dan godišnjeg odmora i izmjene sustava nagrađivanja zaposlenika. Predsjednik NSEU-a, Son Woo-mok, rekao je da je sindikat prihvatio povećanje plaće koje je predložio Samsung Electronics, ali je tražio jedan dodatni odmor i "transparentan sustav za mjerenje bonusa za učinak na temelju dobiti od prodaje".

- Tvrtka nas ne čuje i ne komuniciraju s nama oko naših zahtjeva - rekao je Woo-mok.

Govoreći za Reuters, potpredsjednik sindikata, Lee Hyun-kuk, rekao je da žele bonusa jer se trenutačno bonusi za redovne radnike izračunavaju putem operativne dobiti cijele tvrtke, dok se bonusi za izvršne direktore dodijeljuju temeljem ocjenjivanja njihovih osobnih rezultata.

Zahtjevi za boljom plaćom i jednakijim sustavom bonusa dolaze samo nekoliko dana nakon štos u izašle projekcije koje pokazuju kako Samsung očekuje golemi rast dobiti. Ranije ove godine, tvrtka je također dobila potporu od 6,4 milijarde dolara, zahvaljujući američkom Zakonu o čipovima, što znači kako SAD računa na Samsung za jačanje opskrbnog lanca poluvodiča.

Analitičari imaju oprečna mišljenja oko toga hoće li štrajk imati utjecaja na lanac opskrbe poluvodiča koji se koriste u gotovo svim proizvodima moderne elektronike. Tržište je vrijedno 500 milijardi dolara, a do 2030. moglo bi vrijedit dvostruko.

image
Jung Yeon-je/afp/profimedia/

Članovi sindikata čine četvrtinu radne snage tvrtke, a štrajka njih samo nekoliko tisuća. Dio analitičara, uzevši u obzir kako je velik dio proizvodnje automatiziran, smatraju kako štraj neće imati utjecaja na proizvodnju tvrtke. Iz Samsunga su poručili kako zasad nema nikakvih utjecaja na njihovo poslovanje. Međutim, čelnici NSEU-a rekli su da su neke proizvodne linije imale jutros "problema", nakon što su se radnici pridružili štrajku.

- Proizvodnja poluvodiča mnogo je ranjivija nego što je uprava očekivala. Svi znamo da je dovoljno da izostane samo jedna smjena pa da se proizvodnja obustavi. Ako uprava Samsunga ne ispuni naše zahtjeve, bit će još štrajkova -poručio je Lee Hyun-kuk.

image
Jung Yeon-je/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 10:31