Ryanairova ponuda

Štrajk je upalio? Uprava i piloti irskog niskobudžetnog avioprijevoznika pred dogovorom

U irskoj 'matici' Ryanaira radi 350 od 4000 pilota koji voze za tog avioprijevoznika
Fotografije iz zračnih luka u Njemačkoj, Belgiji i Hrvatskoj (Pula) na dan štrajka pilota i osoblja Ryanaira
 Fabrizio Bensch / Yves Hermann / Wolfgang Rattay / Goran Šebelić / Reuters / Hanza Media

Dvotjedni štrajk pilota i osoblja niskobudžetnog irskog avioprijevoznika Ryanaira primakao se kraju, odnosno dogovoru Uprave i štrajkača, najavljuje ugledni Guardian. Sindikat pilota Ryanaira, prema istome izvoru, prihvatio je prijedlog uprave o povećanju plaća, no prijedlog se mora dati na glasovanje članovima sindikata.

Uoči štrajka Ryanair je, prema navodima njegove uprave, nudio 20 postotno povećanje plaća pilotima, no oni su tražili razinu prava kakva imaju njihove kolege u drugim avioprijevoznicima. Što sadržava prijedlog sporazuma, obje strane zasad kriju.

Zahtjevi sindikata pilota uoči štrajka nisu išli samo za većim plaćama, već je traženo i da Uprava Ryanaira prestane ohrabrivati pilote da za kompaniju rade preko agencija i u sličnim aranžmanima koji nisu klasični radni odnos i zaobilaze sindikalno organiziranje. Ryanair se služio i, za sindikat neprihvatljivim, prijetnjama prebacivanja dijela svog poslovanja izvan Irske, što je dijelom i ostvario preselivši dio službi u Poljsku.

Guardian primjećuje kako je odnos menadžmenta i pilota u toj kompaniji uvijek bio težak, podsjećajući na izjavu izvršnog direktora Ryanaira Michaela O'Learyja da će si radije odsjeći ruke nego pregovarati sa sindikatima. List napominje kako je Uprava priznala sindikate kao pregovaračku stranu tek nedavno.

U irskoj 'matici' Ryanaira radi 350 od ukupno 4000 pilota koji voze za tog avioprijevoznika. No, Guardian upozorava kako osoblje Ryanaira izvan Irske pozorno prati odluke sindikata u matici kompanije kako bi zauzelo stajališta.

Štrajk u Ryanairu počeo je 10.kolovoza istodobnom obustavom rada pilota u Irskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Nizozemskoj. Tog dana otkazano je ukupno 400 letova irskog niskobudžetnog avioprijevoznika, uz izravne posljedice za oko 55 tisuća putnika.

Nakon izjašnjavanja sindikata, Uprava Ryanaira također će glasovati o prijedlogu sporazuma o prestanku štrajka. Guardian prenosi procjene analitičara da Ryanair na dugi rok neće pristati na klasičan odnos menadžmenta i sindikata kakav postoji u drugim aviokompanijama jer je poslovna filozofija Ryanaira sazdana upravo na odbacivanju poslovnih običaja u drugim aviokompanijama.

Ryanair je zacrtao dobit u ovoj godini od milijardu i 250 milijuna eura. Prošle godine letjeli su u 37 zemalja i prevezli 130 milijuna putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:30