Slabija proizvodnja

Strah od nestašice lijekova: Svijet bi mogao ostati bez ibuprofena, antibiotika, heparina

U razgovoru s Reutersom čelnici kineskih tvrtki među problemima izdvajaju povratak radnika koji žive u drugim dijelovima Kine
Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Epidemija koronavirusa prouzročila je kašnjenja u proizvodnji lijekova u Kini zbog problema u logistici i manjka radne snage, a rezultat bi mogla biti nestašica lijekova širom svijeta.

Kina je uz Indiju ključna karika u svjetskom lancu nabave lijekova, posebno onih generičkih. U SAD-u kineske kompanije čine tek 13 posto dobavljača aktivnih farmaceutskih sastojaka, prema podacima Uprave za hranu i lijekove, ali proizvode mnoge sastojke za lijekove koji su u širokoj upotrebi.

Kineske kompanije proizvode i kemikalije koje se koriste u tim sastojcima i potom ih dostavljaju u Indiju i druge zemlje radi proizvodnje lijekova poput ibuprofena, antibiotika, heparina i acetaminofena.

"Zabrinjava utjecaj koronavirusa na lanac nabave u farmaceutskoj industriji", ustvrdio je u elektronskoj poruci za Reuters direktor u američkom udruženju farmaceutske industrije ASHP Michael Ganio.

Tu je zabrinutost dodatno pojačalo indijsko ograničenje izvoza 26 sastojaka i lijekova koji se na njima baziraju, uključujući paracetamol. Indija je vodeći proizvođač generičkih lijekova u svijetu a brojne sastojke nabavlja u Kini. Nakon što je epidemija počela jenjati, brojni su kineski proizvođači u veljači počeli otvarati pogone ali su proizvodnja i izvoz ograničeni zbog uskih grla u transportu, nestašice sirovina i izostanka radnika s posla zbog karantene, tvrde čelnici kompanija i industrijskih udruženja.

"Nastavak rada nije isto što i nastavak proizvodnje", tumači Chenghao Wu, menadžer proizvođača aktivnih farmaceutskih sastojaka Zhejiang Guobang Pharmaceutical.

U razgovoru s Reutersom čelnici kineskih tvrtki među problemima izdvajaju povratak radnika koji žive u drugim dijelovima Kine a trenutno su u dvotjednoj samoizolaciji. Na posao se nisu vratili ni neki vozači kamiona pa farmaceutske kompanije imaju problema s nabavom i transportom proizvoda do morskih ili zračnih luka.

Tome valja dodati i da je u farmaceutskom sektoru posebno teško procijeniti razinu zaliha u lancu nabave, zbog nedostatnih informacija proizvođača i ustanova zdravstvene zaštite.

Proizvodnja lijekova posebno je ranjiva na poremećaje i zato što mora poštivati stroge propise - tvornice moraju u proizvodnji slijediti postupke i količine kemikalija koje su registrirale kod regulatora zemalja-kupaca. Pritom je za proizvodnju nekih lijekova potrebno 10 pa i više različitih sastojaka. Nevolje u lancu nabave mogle bi se pogoršati u slučaju daljnjeg širenja koronavirusa u Europi i SAD-u gdje se također proizvode određeni sastojci.

Proizvodne planove mogao bi osujetiti izostanak radnika s posla zbog samokarantene ili skrbi za roditelje ili djecu, budući da su mnoge škole zatvorene, tumači izvršni direktor portugalskog proizvođača farmaceutskih sastojaka Hovione Guy Villax.

"Ako vam 30 posto ljudi nije došlo na posao, to će izazvati ogroman domino-efekt", naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:38