NIKAD VIŠE

Stigli podaci o iznosu fiskaliziranih računa Porezne uprave za rujan, rezultati su zapanjujući

Na razini cijele 2021. godine ugostiteljstvo još nije dosegnulo predpandemijsku 2019.
 Cropix

Ugostiteljstvo je bilo jedan od najpogođenijih sektora gospodarstva u vrijeme pandemije koronavirusa, no čini se kako se i tu situacija polako poboljšava.

Prema podacima o iznosu fiskaliziranih računa Porezne uprave, a koje je prvi objavio Poslovni dnevnik, hrvatski ugostitelji imali su najbolji rujan u povijesti. Hrvatski kafići i restorani tako su u rujnu uprihodovali oko 1,9 milijardi kuna, što je 70-ak posto više nego u istom mjesecu prošle godine, ali i 200-injak milijuna kuna više nego u rujnu pretpandemijske 2019. godine.

Jednako rekordni rujanski rezultat zabilježen je i u segmentu iznajmljivanja smještaja, što ukazuje da je jaka turistička postsezona ključni razlog iza tako velikih iznosa na fiskaliziranim računima.

Na razini cijele 2021. godine ugostiteljstvo još nije dosegnulo predpandemijsku 2019., jer je u prvih devet mjeseci zabilježeno 2,3 milijarde kuna naplaćenih računa manje, što je minus od 17 posto. Ipak, nastave li pozitivni trendovi i domaće ugostiteljstvo bi godinu moglo završiti tamo gdje se očekuje i ukupni turistički prihod - a to je na 90 posto prihoda iz 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:34