U OGROMNIM PROBLEMIMA

Stigle loše vijesti za najveće gospodarstvo Europe: ‘Tapkaju u mjestu, poboljšanje se ne nazire...‘

‘Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu‘, ustvrdio je BDI u najnovijem izvješću

Berlin, panorama

 -/Panthermedia/Profimedia/-/panthermedia/profimedia

Aktivnost u njemačkom gospodarstvu bit će slaba u trećem tromjesečju, izvijestilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, a ministar Robert Habeck očekuje "zamjetan" oporavak krajem ove i početkom iduće godine.

Vodeći pokazatelji, poput zaprimljenih narudžbi i onih o poslovnoj klimi, ali i prigušen rast globalnog gospodarstva ukazuju na slabo treće tromjesečje, navodi se u izvješću za treće tromjesečje koje je predstavio ministar Habeck.

“Zamjetan gospodarski oporavak može se očekivati, i to najranije, tek na prijelazu ove u iduću godinu”, rekao je.

Odvojeno je u srijedu udruženje njemačke industrije (BDI) smanjilo gospodarske projekcije za 2023. godine i sada očekuje pad aktivnosti za 0,4 posto.

"Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu", ustvrdio je BDI u najnovijem izvješću.

Još u lipnju u BDI-ju su očekivali stagnaciju aktivnosti. Poticaji rastu od vanjske trgovine znatno su oslabili, istaknuli su najnovijem izvješću.

Dodali su i da gospodarski rast koči i osobna potrošnja.

"Ne samo da trenutno vlada loše raspoloženje u tvrtkama; poboljšanje se ne nazire ni u srednjoročnom razdoblju", zaključuju u BDI-ju.

Vlada je u proljetnoj projekciji predvidjela rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini za 0,4 posto. Proljetna procjena vjerojatno će ipak biti snižena ove jeseni, primjećuje agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:44