BROJKE ZA SIJEČANJ

Stigla prva procjena: Inflacija u Hrvatskoj, suprotno svim očekivanjima, nije se povećala zbog prelaska na euro

Inflacija je nastavila usporavati drugi mjesec zaredom

Ilustrativna fotografija

 Lionel Bonaventure/Afp

Inflacija u siječnju, suprotno očekivanjima, nastavila je usporavati drugi mjesec zaredom: na mjesečnoj razini potrošačke cijene ostale su iste kao i u prosincu, dok su u odnosu na isti mjesec lani uvećane za 12,7 posto, pokazuje prva, izvanredna procjena DZS-a koja je usklađena s objavom Eurostata i ulaskom Hrvatske u eurozonu. Godišnja inflacija, prema nacionalnoj metodologiji, u prosincu je iznosila je 13,1 posto, a u studenom 13,5 posto. Ako se gleda harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije, podaci Eurostata za Hrvatsku pokazuju da je godišnja inflacija u siječnju iznosila 12,5 posto, nakon 12,7 posto u prosincu i 13 posto u studenom.

Promatrano prema posebnim skupinama, navodi DZS, u siječnju su hrana, piće i duhan bili 15,4 posto skuplji nego u istom mjesecu lani, energija 13,8 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 12,1 posto, a usluge 9,3 posto.

Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za skupinu hrana, piće i duhan za 1,3 posto, a za usluge 1,1 posto. Za industrijske neprehrambene proizvode bez energije, pak, procijenjen je mjesečni pad cijena za 2,1 posto, a za skupinu energija za jedan posto.

Ulaskom Hrvatske u eurozonu DZS navodi kako započinje s izračunom i redovitom "mjesečnom transmisijom podataka o prvoj procjeni harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena u Eurostat, koji objavljuje prvu procjenu za eurozonu". Zbog potreba korisnika na mjesečnoj razini izračunavat će i objavljivati prva procjena nacionalnog indeksa potrošačkih cijena, a podatke će objavljivati Državni zavod za statistiku u mjesečnom Priopćenju.

"Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u siječnju 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 23. veljače 2023", navodi DZS.

Prema podacima Eurostata, godišnja inflacija u eurozoni u siječnju je iznosila 8,5 posto i usporava treći mjesec zaredom. U prosincu je bila na razini od 9,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:23