EGZODUS SAJMOVA

Split prokockao prigodu za postati sajamski grad: I NürnbergMesse je odustao od Splita i kupio sajam u Makedoniji

Ne treba okolišati, nego treba reći da je to napravljeno voljom gradskih vlasti

Adriatic Gastro Show u Spaladium Areni 2023.

 Jakov Prkic/Cropix

Nakon zatvaranja Spaladium Arene, Split je ostao bez svojih najpoznatijih sajmova. Tako će se Sajam Gast održati krajem veljače u Areni Zagreb a sajam Adriatic Gastro Show preselio je u Zadar. Održat će se početkom veljače.

Stipe Šamija, organizator sajma Adriatic Gastro Show, koji će se održati na u dvorani Višnjik u Zadru, smatra da su splitski gradski čelnici uništili sve sajmove u Splitu. "Mi smo imali potpisan ugovor sa Spaladium Arenom i unaprijed plaćen prostor ali su se gradski čelnici na sve načine potrudili da mi ne održimo Adriatic Gastro Show. Tako su nama prouzročili enormnu štetu i to ne samo financijsku nego i reputacijsku.Sve sam te ugovore i uplatnice pokazao gradonačelniku Ivici Puljku koji bi nama rekao na sastanku a drugo sutra izjavio. Dakle, gradonačelnik Splita ne poštiva niti novac niti ugovor. Kakav je to legalista?", pita se Stipe Šamija koji dodaje da su bili primorani napustiti Split. "Razmišljali smo hoćemo li Adriatic Gastro Show održati u Zagrebu ili Zadru ali su naši izlagači odlučili da to bude Zadar. Nama je ovo, što se tiče poslovanja, pun pogodak. I kada se vratimo ponovno u Split mi ćemo u Zadru organizirati sajam", ističe Šamija.

Marija Hauptman voditeljica komunikacija Sajma Split, tvrtke koja organizira sajam Gast, potvrdila je da se krajem veljače organizira sajam Gast u Areni Zagreb." Interes je odličan tako da se ova odluka pokazala odličnom. Trudili smo se pronaći adekvatan prostor i to ne samo u Splitu nego u Splitsko-dalmatinsko županiji, ali nigdje nije bilo moguće organizirati sajam poput Gasta. Stara dvorana na Gripama, gdje smo ga prošle godine organizirali, je premalena. Nije normalno da sajam ima listu čekanja izlagača a mi smo je prošle godine imali jer nismo imali gdje s izlagačima. To je neozbiljno. Dvorana na Gripama ne može pokriti troškove organizatoru. Preseljenje u Zagreb, najbolja je opcija za nas u ovakvoj situaciji", pojašnjava Marija Hauptman.

Split je otprije prokockao prigodu za postati sajamski grad. Ne treba okolišati nego treba reći, da je to napravljeno voljom gradskih vlasti. Ne ove sadašnje, koliko prethodnih. Podsjetimo, tvrtka Sajam Split, koju je osnovao poduzetnik Igor Bagarić, razvila je dva respektabilna sajma: Gast i Saso, koji su se nakon nekoliko početnih godina održavanja preselili na plato splitskog Žnjana. Održavali se u montažnim objektima sve dok te objekte u vrijeme održavanja sajma nije srušila jedna olujna bura. Svako otvaranje tih sajmova započinjalo je obećanjem kako će Split konačno dobiti sajmište i to na prostoru vojarne Dračevac.

image

Adriatic Gastro Show u Spaladium Areni 2023.

Jakov Prkic/Cropix

Da to nisu bila prazna obećanja svjedoči činjenica da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić potpisao darovnicu zemljišta bivše vojarne Dračevac Gradu Splitu. Interes za ulaganje iskazao je jedan od najvećih svjetskih organizatora sajmova NürnbergMesse. Napravljen je čak i projekt koji bi Split nepovratno trebao ucrtati na kartu sajamskih gradova. NürnbergMesse svako bi nadogradio postojeću sajamsku mrežu koja je već postojala u Splitu. Nažalost, za vrijeme mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, odlučeno je da se na tom kompleksu izgradi zgrada pod nazivom Tehnološki park.

Prvo rješenje je čak uključivalo gradnju nekih objekata po želji raznih interesnih grupa u Splitu, koje na netransparentan način utječu na prostorno planiranje u Gradu Splitu. Spriječili su to neki odgovorni gradski vijećnici. Uglavnom, taj pompozno nazvan Tehnološki park u stvari je zgrada koja se gradi javnim novcem i u kojoj će se nalaziti uredi postojećih tvrtki. Tehnološki park samo zvuči bolje nego sajmište a u stvari se radi o običnoj zgradi u kojoj će se nalaziti uredi. NürnbergMesse je odustao od Splita i kupio je sajam u Makedoniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:50