IZVRSNI REZULTATI

Span u prvoj polovici godine s porastom neto dobiti za 412 posto

Polugodišnji rezultati poslovanja Spana pokazuju da su, kako kažu, najveći rast prihoda od 52 posto zabilježili u segmentu infrastrukturnih usluga
 Span

IT kompanija Span Grupa u prvoj polovici godine ostvarila je 390,7 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 23 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit porasla za 412 posto, na 7,4 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Spana, čije su dionice nedavno uvrštene na Zagrebačku burzu (ZSE).

Podaci o poslovanju Spana objavljeni su u četvrtak, pri čemu iz te kompanije komentiraju da su polugodišnje "razdoblje obilježili dobri poslovni rezultati s dvoznamenkastim rastom prihoda te pripremnim radnjama za izlazak kompanije na Zagrebačku burzu".

Dionice Spana su nakon provedene javne ponude i velikog zanimanja investitora u Službeno tržište ZSE uvrštene 21. rujna.

Polugodišnji rezultati poslovanja Spana pokazuju da su, kako kažu, najveći rast prihoda od 52 posto zabilježili u segmentu infrastrukturnih usluga, Cloud i Cyber Security-u, i to kao rezultat akvizicije novih klijenata i povećanja broja projekata kod postojećih.

EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 17,8 milijuna kuna, što je rast od 110 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosila je 15,4 milijuna kuna ili 82 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a neto dobit grupe za prvih pola ove godine iznosi 7,4 milijuna kuna, što je porast za 412 posto, navode iz Spana.

Opisuju da je to razdoblje obilježilo i veća profitabilnost IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, najviše u segmentima infrastrukturnih usluga (Cloud i Cyber Security) te razvoju softwarea i poslovnih rješenja.

Izvoz čini 79,4 posto ukupnih prihoda

"Udio prihoda koji se ostvaruju na inozemnim tržištima u prvom polugodištu ove godine čini 79,4 posto ukupnih prihoda Grupe", ističu iz Spana, dodajući da im raste i broj zaposlenika, kojih je u grupi u prvih šest mjeseci ove godine prosječno bilo 524, a većinom su zapošljavali u segmentima poslovanja s visokom dodanom vrijednošću.

"S dobrim poslovnim rezultatima i rastom svih financijskih pokazatelja nastavljamo raditi ono po čemu smo prepoznati - stvarati najbolja IT rješenja za korisnike. Uz to, nedavni izlazak na Zagrebačku burzu omogućio je Spanu ulazak u novu fazu poslovanja", poručuje Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

Više od tisuću novih dioničara

Dujmović naglašava i da je potražnja za dionicama Spana značajno nadmašila ponudu, te da s više od tisuću novih dioničara, među kojima su veliki institucionalni i puno malih ulagača te više od polovice njihovih zaposlenika, nastavljaju daljnje poslovanje kao pravo dioničarsko društvo.

"To nam pruža dodatni vjetar u leđa za rast na postojećim tržištima i izlazak na nova", ističe Dujmović.

Iz Spana iznose i da su posljednjih šest godina ostvarivali prosječan godišnji rast prihoda iznad 20 posto te su danas jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima.

Jedan su i od najvećih izvoznika, koji dvije trećine prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu, a uz zagrebačko sjedište društva te urede u Osijeku i Rijeci, Span ima i sedam tvrtki kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu i Švicarskoj.

Posluje na 100 tržišta i šest kontinenata, a neki od klijenata su im McDonalds, Starbucks, Rimac Automobili, Metinvest Grupa, Infobip. Planiraju i širenje na tržišta centralne Azije i istočne Europe, a među rijetkima u regiji posjeduju i mnoge Microsoftove napredne specijalizacije, koje se dodjeljuju najstručnijim Microsoft partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:46