ZSE

Span javnom ponudom dionica prikupio 101,2 mil. kn: ‘Potražnja je značajno nadmašila ponudu‘

Dionice Spana u javnoj je ponudi kupilo više od tisuću dioničara, a trgovanje dionicama Spana na ZSE počet će za dva dana
Ivana Gažić i Nikola Dujmović

Span, jedan od najvećih hrvatskih softverskih izvoznika i prva tehnološka tvrtka koja radi IPO u Hrvatskoj unazad dva desetljeća, u utorak je izlistao svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Početna cijena za dionicu je 175 kuna. Njome će se početi trgovati u četvrtak nakon čega će se vidjeti i kakav sentiment za SPAN-R-A imaju igrači na burzi. Ako je suditi po reakcijama malih i institucionalnih ulagača u IPO-u, sentiment bi mogao biti pozitivan.

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana, kaže da je znao da će interes za njihovu dionicu biti dobar, ali da nije mogao ni predvidjeti da će biti baš toliki.

- Potražnja za našom dionicom značajno je nadmašila ponudu i s više od tisuću novih dioničara, među kojima su i institucionalni ulagači, puno malih ulagača i naši zaposlenici postigli smo uravnoteženu dioničarsku strukturu kojom Span ulazi u novu razvojnu fazu poslovanja - kaže Dujmović.

ESOP program

Kompanija je u IPO-u prodala 578.000 dionica ili 29,5 posto udjela. Dujmović navodi da su ulagači po cijeni od 160 kuna željeli kupiti više od milijun dionica ili 79 posto više od ponuđenog broja. U slučaju cijene od 175 kuna željeli su kupiti 809.644 dionica ili 40 posto više nego su nudili. To je razlog zašto se Span na kraju odlučio za maksimalnu ponuđenu cijenu.

- Mene pak osobno najviše veseli što je interes zaposlenika bio još veći nego su nam rekli u anketi i što je IPO Spana u ovo sumorno vrijeme bila jedna od vedrih tema koja je povezala zaposlenike u tvrtki, a naša je želja da tako osiguramo dugovječnost kompanije - kaže Dujmović.

Dodaje da su za ESOP program radničkog dioničarstva rezervirali 49.000 dionica. Na kraju su zaposlenici željeli kupiti 47 posto više. Dujmović naglašava da je dionice kupilo više od polovice zaposlenika koji za njih rade u Hrvatskoj, njih 242. Zakonski kompanija nije po uvjetima iz ESOP-a mogla prodavati dionice zaposlenicima izvan Hrvatske. No, doznajemo, propitkivali su se i ti zaposlenici. Spanove dionice u IPO-u kupilo je ukupno više od tisuću ulagača. Uz zaposlenike, tu je bilo i 39 kvalificiranih ulagača, a ostalo čine građani, njih 861 i deset pravnih osoba.

- Neki su mi prije IPO-a rekli da ne znaju ima li kapitala i interesa za listanjem tehnoloških tvrtki u Zagrebu, a na kraju čak 75 posto novih dioničara upravo su građani - kaže Dujmović.

Struktura 1152 nova dioničara Spana


242 zaposlenika Spana

861 mali ulagač (privatne osobe)

10 malih ulagača (pravne osobe)

39 kvalificiranih ulagača (fondovi, banke...)

Pojašnjava da su zbog velikog interesa slijedili pravila iz Prospekta o raspodjeli dionica. Svaki pojedini mali ulagač mogao je kupiti najviše 19.600 dionica. Oni su pokazali interes za 229.300 dionica. Za kvalificirane ulagače, među kojima su mirovinski fondovi, osiguravajuća društva, banke i investicijski fondovi, nije bilo tog ograničenja. Oni su pokazali interes za 508.186 dionica.

Uskoro konkretni planovi

Čelnik Spana i njegov prije najveći dioničar nakon IPO-a to je ostao i dalje. Na Središnjem klirinškom depozitarnom društvu prvi je put objavljen i popis 10 najvećih dioničara Spana i vidljivo je da nije došlo do promjene. Na tom popisu nema niti jednog novog dioničara. Za kompaniju to je idealan scenarij, jer je prikupila 101,2 milijuna kuna svježeg kapitala i pritom u glasačkim pravima ima stabilnost da može nastaviti zacrtanim smjerom.

- Nitko od nas unutra nije prodao svoje dionice. Sav novac koji smo prikupili ide u tvrtku i za tvrtku, za njen daljnji rast. Žao mi je što ne smijem zbog regulatornih pravila puno pričati o budućnosti, ali brzo ćemo se pojaviti s konkretnim planovima - zaključuje Dujmović.

'Za kompanije je burza kao nudistička plaža'


Bilo mi je vrlo zanimljivo da je čelnik Spana Nikola Dujmović usporedio izlazak na burzu s odlaskom na nudističku plažu, budući da su puna transparentnost i visoka razina korporativnog upravljanja preduvjet za dolazak na burzu - naglašava čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Navodi je dobro da su ovaj IPO prepoznali i institucionalni i mali ulagači te da je zadovoljna što je proces odrađen tako uspješno.

- Nedostajalo je ovakvih prilika, da tehnološke tvrtke rade listanja - kaže Gažić.

Dujmović dodaje da planiraju burzu koristiti i dalje, kao alat za svoj i rast svojih dioničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:17