DIVLJI ZAMAH

Smiona prognoza stručnjakinje koja je predvidjela uspjeh Tesle: ‘Cijena bitcoina će narasti 10 puta‘

Bitcoinom se trenutno trguje na američkim i kanadskim uređenim tržištima vrijednosnica kroz ETF fondove
 Lex Van Lieshout/ANP MAG/ANP via AFP

Cathie Wood, osnivačica i direktorica američke investicijske kompanije Ark Invest s portfeljom ulaganja od 50 milijardi dolara, iznijela je u intervjuu CNBC televiziji procjenu da bi cijena bitcoina u idućih pet godina mogla dosegnuti iznos od pola milijuna dolara.

- Ako tvrtke nastave diverzificirati svoj novac u nešto poput bitcoina, a institucionalni investitori počnu izdvajati pet posto svojih sredstava u bitcoin vjerujemo da će cijena biti deset puta veća od današnje, odnosno umjesto 45.000 dolara, preko 500 tisuća dolara – kazala je Cathie Wood, čijim se procjenama pridaje važnost u američkim medijima, među ostalim, zbog njezinih analiza kretanja cijene dionica Tesle.

Naime, kako u osvrtu na spomenutu prognozu podsjeća portal Yahoo news, osnivačica Ark Investa iznijela je početkom 2018. procjenu da bi dionica Tesla kroz idućih pet godina mogla porast s tadašnjih 300 dolara na 4000 dolara za dionicu uz kumulativni rast od 1200 posto. Razvoj događaja, dodaje portal, pokazao je da se već u siječnju ove godine dionicom Tesle trgovalo po prosječnoj cijeni od 800 dolara za dionicu uz doseg od 4000 dolara za dionicu u određenim intervalima trgovanja.

Bitcoinom se trenutno trguje na američkim i kanadskim uređenim tržištima vrijednosnica kroz ETF fondove uz, navodi Yahoo news, cijenu od 64 tisuće dolara za bitcoin.

- Ulagači mogu ulagati u ETF-ove, ali također mogu kupiti bitcoin izravno. Neke aplikacije za ulaganje kupnju kriptovaluta i ETF-ova bez provizije – napominje Yahoo news.

Portal skreće pozornost i na razvoj trgovanja bitcoionom kroz poslovne odluke kompanija o kupnji bitcoina, navodeći, među ostalim, primjer softverske kompanije MicroStrategy koja je imovinu kroz kupnju bitcoina povećala za sedam milijardi dolara. Nakon objave kompanija o kupnji bitcoina, tvrdi Yahoo news, rastu ili se oporavljaju cijene dionica takvih kompanija na burzama.

Ulagači, napominje spomenuti izvor, potiču rast cijena bitcoina i kroz investiranje u kompanije koje su angažirane u rudarenju i drugim uslugama vezanima za tržište kriptovalutama.

- Na kraju dana, kriptovalute su nestabilne. Ne osjećaju se svi ugodno u držanju imovine koja se čini divljim zamahom svaki tjedan – upozorava Yahoo news, u prilog čijoj ocjeni o 'divljem zamahu' cijena većine kriptovaluta idu podaci da je bitcoin, primjerice, 2013. vrijedio 200 dolara, potkraj 2017. čak 19 tisuća dolara, da bi u listopadu 2018. pao na 6440 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:17