VELIKA AKVIZICIJA

Slovenci preuzimaju jednu od vodećih hrvatskih trgovina elektronikom: ‘Krećemo u osvajanje regije‘

Big Bang preuzima 100 posto vlasničkog udjela u tvrtki Sancta Domenica iz Svete Nedjelje.

Big Bang

 Photo Mp

Vodeći slovenski trgovac potrošačkom elektronikom Big Bang preuzima 100 posto vlasničkog udjela u tvrtki Sancta Domenica iz Svete Nedjelje. Posao još trebaju odobriti agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ovim preuzimanjem dobiva se jak regionalni igrač s 30 poslovnica u dvije zemlje, dvije moderne online trgovine. U svakom slučaju potvrđuje se pozicija lidera na hrvatskom i slovenskom tržištu sa šest milijuna kupaca. Grupacija će imati više od 550 zaposlenika.

Big Bang, Big Partner i Grupa Sancta Domenica ostvarili su u 2021. godini ukupno 255 milijuna eura prihoda, a predviđa se da će do 2025. godine ukupni prihodi narasti na više od 300 milijuna eura.

- Uspjeli smo pronaći strateškog partnera za Sancta Domenicu koji razumije našu priču, poznaje industriju i stavlja kupce i zaposlenike na prvo mjesto. Sancta Domenica će u strateškom partnerstvu s Big Bangom održati svoj brend, a usto u društvu ostaju ključni kadrovi koji su proteklih godina višestruko dokazali da su spremni za sve izazove - istaknula je Vesna Ramljak, dosadašnja vlasnica i direktorica Sancta Domenice, koja će također u budućnosti imati stratešku ulogu u tvrtki.

Prema pisanju tjednika Lider, Sancta Domenika je vodeća među hrvatskim tvrtkama u ženskom vlasništvu.

image

Poslovnica Sancta Domenica

Damir Krajac/Cropix

Pravi smjer

- Obje tvrtke imaju vrlo sličan fokus poslovanja jer stavljaju kupce na prvo mjesto, a tehnologija je zapisana u DNK obje tvrtke. Big Bang i Sancta Domenica već su najbolji na svojem tržištu, a sutra kreću na zajednički put u regiji. Siguran sam da ćemo zajedničkom, većom pričom moći kupcima na oba tržišta pružiti još veći asortiman proizvoda i najbolje korisničko iskustvo. Vjerujem da je to pravi smjer za daljnji razvoj - istaknuo je Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor Big Banga.

Tvrtku Sancta Domenica, podsjetimo, prije 22 godine osnovala je Vesna Ramljak. Jedan je od najprepoznatljivijih trgovaca zabavne i potrošačke elektronike i kućanskih aparata u regiji te ima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu laptop računala, opreme za igre, pametnih telefona, TV, audio i video opreme.

Tvrtka je u 2021. godini ostvarila više od 121 milijun eura prihoda. Ima odlično razvijenu internetsku trgovinu te 13 poslovnica, u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Sarajevu, a planira otvaranje i novih trgovina, u Zadru i Osijeku. Broj zaposlenih već premašuje 160. Sancta Domenica je ovlašteni distributer za Hrvatsku i BiH za Sony PlayStation i niz najpoznatijih izdavača gaming softvera, a tvrtka je i uvoznik najpoznatijih brandova potrošačke elektronike i kućanskih aparata kao što su Samsung, Sony, Panasonic, LG, Philips, Asus, Huawei...

Sancta Domenica već godinama kupcima u Hrvatskoj pruža besplatnu dostavu i plaćanje do 36 rata te stalno uvodi inovacije poput plaćanja kriptovalutama, expresne dostave isti dan ili kupnju i dostavu uređaja u roku od 35 minuta preko platformi Wolt i Glovo, uz stalni razvoj funkcionalnosti svoje web trgovine.

Videokupnja

Grupa Big Bang, koja je prošle godine s Big Partnerom ostvarila 131 milijun eura prihoda i imala više od 390 zaposlenih, osnovana je 1991. godine, a sam brend rođen je dvije godine poslije, kada je otvorena prva trgovina u Ljubljani. Big Bang u Sloveniji ima 17 trgovina i gotovo 32.000 četvornih metara prostora, a njegova internetska trgovina jedna je od najposjećenijih prodajnih stranica u Sloveniji.

Na međunarodnom natjecanju Web Retailer Award 2021. internetska trgovina www.bigbang.si izabrana je za najbolju u cijeloj jadranskoj regiji. Big Bang je digitalizirao svoje prodavaonice i dizajnirao ih u skladu s najsuvremenijim, uveo mogućnost videokupnje, modernizirao sabirne točke te bio prvi slovenski trgovac koji je uveo brzu dostavu odabranih proizvoda u Ljubljani u roku od tri sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 08:37