Advent iz davnina

Slavonski Brod priredio adventski program temeljen na djelima Ivane Brlić Mažuranić

Posebno se ističe hologramski svjetlosni spektakl na vodenom zidu kanala uz Tvrđavu
Advent iz davnina
 PR

Grad Slavonski Brod ove je godine svim svojim sugrađanima, ali i brojnim posjetiteljima, priredio poseban adventski program temeljen na likovima i djelima spisateljice Ivane Brlić Mažuranić koja je upravo u ovom gradu napisala neke od svojih najpoznatijih djela.

Malik Tintilinić, Domaći, Palunko, Kosjenka, Regoč, Potjeh i Stribor, likovi iz djela „Priče iz davnina“ naše najpoznatije spisateljice, dvostruke kandidatkinje za Nobelovu nagradu za književnost, ponovno su se vratili na brodski Advent iz davnina.

U programu se posebno ističe hologramski svjetlosni spektakl na vodenom zidu kanala uz Tvrđavu, koji pruža nezaboravno iskustvo Ivaninog svijeta bajki, kao i brojne prigodne dekoracije diljem grada.

PR
Advent iz davnina

Tako se na glavnom gradskom trgu, koji nosi ime upravo po Ivani Brlić Mažuranić, nalazi velika pop up knjiga Priče iz davnine u sklopu koje posjetitelji mogu ući u šumu Striborovu, zaplesati kod bake i Domaćih, družiti se s Potjehom, Marunom i Ljutišom te se slikati s Nevom kod njenog mlina.

Okružena svojim junacima, na gradskom Korzu, Ivana dočekuje goste razigrane u njenim pričama. Nije to slučajno, jer legenda kaže, vjerovali ili ne, da su iz kalijeve peći obiteljske kuće Brlić-Mažuranić na Korzu, tik uz predivnu šetnicu pored Save, jedne zimske večeri pred Ivanu i njenu djecu iskočili Domaći vođeni Malikom Tintilinićem.

PR
Advent iz davnina

Tvrđava pak, u kojoj se također održava bogat program, posebice za one najmlađe posjetitelje, zasigurno je ona ista utvrda koju je od vode Zlovode spasio upravo Regoč, smilovavši se golemoj tuzi Kosjenke, nakon što vidje bitku dvaju sela posvađena oko gumna i ostalih gluparija, a u kojoj umalo poginuše odabranik Kosjenkina srca, dobri dječak Ljiljo i njegova družina.

PR
Advent iz davnina

Advent iz davnina donosi obilje zabave za sve generacije, posebice za one najmlađe koje očekuju brojna iznenađenja. Radionica originalnih naziva – Hlapićeve crvene čizmice, Ledeni tintilinići, Žito Striborovo, Vesele Gitine klizaljke, Kako je Potjeh tražio Božić, ali i prigodni programi poput Čarobne Kosjenkine bajke ili Ledene šetnje Lutonjice Toporka.

Svi se posjetitelji imaju priliku okušati i u klizanju na dvama klizalištima, u Tvrđavi i na glavnom gradskom trgu te zabaviti se na brojnim koncertima. Spomenimo još i bogati božićni sajam na kojemu izlagači prigodnog božićnog asortimana predstavljaju svoje proizvode te nezaobilaznu blagdansku, tradicionalnu gastronomsku ponudu.

Upravo kako bi se očuvala ta divna uspomena na našu književnicu svjetske slave, Grad Slavonski Brod pokrenuo je projekt obnove Ivanine obiteljske kuće i njezine prenamjene u interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić. Želja je zaštiti neprocjenjivo kulturno dobro koje se nalazi u samom centru Slavonskog Broda, ali i dočarati Ivanin život i njena najpoznatija djela svim generacijama. Renovacija i otvaranje njezinog doma svim posjetiteljima neće samo obogatiti turističku ponudu Slavonskog Broda, već će i značajno pridonijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju grada. Kroz ovaj projekt, Kuća Brlić postat će prostor koji je prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

PR
Vlak iz davnina

U osmišljavanju ovih događanja Grad Slavonski Brod surađuje s kreativnom direktoricom Helenom Bulaja Madunić koja je Ivanine priče proslavila diljem svijeta. Sama inspirirana Ivaninim djelom, s namjerom da sačuva zbirku od zaborava i vrati joj stari sjaj, 2002. godine s međunarodnim timom umjetnika stvorila jednu od prvih svjetskih animiranih interaktivnih digitalnih književnih djela „Croatian Tales of Long Ago“, koje su u novom ruhu obišle, i još uvijek obilaze sve kontinente već punih 17 godina. Projekt je osvojio brojne svjetske prestižne nagrade, od nagrada za pionirske interaktivne i multimedijalne sadržaje za djecu do nagrada za najbolju zbirku animiranih filmova i posebnih književnih izdanja.

Advent iz davnina u kojem posjetitelji Slavonskog Broda mogu uživati ovih dana nastavak je te uspješne suradnje koja je započeta projektima Vlak iz davnina i Piknik iz davnina u travnju ove godine.

PR
Vlak iz davnina

Davne 1916., prije točno 103 godine, naša genijalna Ivana Brlić Mažuranić, dvostruka kandidatkinja za Nobelovu nagradu za književnost, u predivnom Brodu na Savi nije samo maštala, već je uz svoju obitelj od čak sedmero djece, napisala „Priče iz davnina“. One su već 1922., zahvaljujući entuzijazmu same Ivane, bile dostupne u New Yorku u engleskom prijevodu, zatim 1924. u Londonu, a od 1928. do 1931. prevedene su na švedski, češki, danski, ruski, njemački i slovački jezik. Svoj put kao književnica započinje još kao devetogodišnja djevojčica, od kada nepovratno uranja u svijet bajki i stvara neka od svojih najpoznatijih djela kao što su „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, „Priče iz davnina“, među kojima je najslavnija i nadaleko čuvena „Šuma Striborova“, „Srce od licitara“, i još mnoga druga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:06