KONFERENCIJA U ZAGREBU

Skup o energetici i klimi upozorio na aktualni trenutak u Europi: ‘Ovo je kritična točka u povijesti‘

Strategije dekarbonizacije energetskog sektora javnog sektora jedna je od odrednica o kojoj moraju voditi računa velike kompanije

Davor Filipović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Pozdravnim govorima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i zamjenika državnog sekretara ministarstva trgovine SAD-a Dona Gravesa u zagrebačkom hotelu Westin jutros je počeo četvrti po redu skup ‘Partnerstva za ministarsku transatlantsku suradnju u energetici i klimi‘ (P-TECC).

image

Ivo Milatić, Don Graves

Zeljko Puhovski/Cropix

Organizatori skupa u Westinu su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američko-srednjoeuropsko poslovno udruženje i Atlantsko vijeće. Inicijativa P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je američko Ministarstvo energetike. U fokusu ove inicijative je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje.

Inicijativa P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost. Na skupu u Westinu predviđeni su brojni forumi koji će okupiti čelnike javnog i privatnog sektora na raspravi o energetskoj sigurnosti, optimizaciji mreže, tehnologijama čiste energije i potpori ukrajinskom energetskom sustavu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Otvarajući skup ‘P-TECC‘ ministar Filipović istaknuo je, među ostalim, da se strateško partnerstvo Hrvatske i SAD-a očituje gospodarskom, vojnom i sigurnosnom suradnjom.

- Diverzifikacija izvora energije jedan je od prioriteta Hrvatske. Naša energetska politika snažno podupire obnovljive izvore energije i dekarbonizaciju gospodarskog sektora. Vjerujemo da ćemo u ova dva dana osnažiti ove naše prioritete i unaprijediti ih - kazao je Filipović. Don Graves označio je skup u Westinu izrazito važnim. Podsjetio je da je prije 27 godina u nesreći pada zrakoplova poginuo ministar trgovine u Vladi SAD-a Ron Brown.

image

Ivo Milatić, Kolinda Grabar Kitarović, Davor Filipović, Don Graves, Rossen Hristov

Zeljko Puhovski/Cropix

U prvom panelu pod nazivom ‘Putokazi europske energetske sigurnosti‘ sudjelovali su zamjenik ministra trgovine SAD-a Don Graves, direktor kompanije Bechtel za Europu i Bliski istok Justin Siberell, istaknuti član Atlantskog vijeća Michal Kurtyka, glavni komercijalni direktor kompanije Excelerate Daniel Bustos, glavni direktor za klimu Međunarodne financijske korporacije za razvoj u vlasništvu američke Vlade Jake Levine, član odbora direktora Američke uvozno-izvozne banke Owen Herrnstadt i ministrica gospodarstva i infrastrukture u Vladi Estonije Riina Sikkut, uz moderiranje Landona Derentza iz Globalnog energetskog centra Atlantskog vijeća.

Michal Kurtyka zauzeo se, između ostalog, za izjednačavanje standarda članica ‘P-TECC‘ s obje strane Atlantika u razvijanju novih tehnologija u energetici i zajedničkih projekata.

- Zašto, primjerice, unutar P-TECC-a ne bismo ujednačili uvjete za izdavanje licenci za obavljanje određenih djelatnosti u energetici? Mi dijelimo zajedničke vrijednosti i ideje, ugradimo to zajedništvo u energetsku suradnju - apelirao je Kurtyka. Jake Levine istaknuo je da Međunarodna financijska korporacija za razvoj surađuje s našom Agencijom za ugljikovodike u istraživanju geotermalnih potencijala u Hrvatskoj.

image

German Galushchenko

Zeljko Puhovski/Cropix

- U današnjem svijetu investicija u energetiku najveći značaj imaju investicije u čiste izvore energije, to je opcija koju će Međunarodna financijska korporacija za razvoj uvijek podržati - kazao je Levine. Daniel Bustos upozorio je kako su sudionici energetskog sektora u Europi trenutno u obvezi stabilizirati tržište u čemu će, istaknuo je, kompanija Excelerate sudjelovati.

- S druge strane, Excelerate vjeruje u dugoročnu opskrbu tržišta - napomenuo je Bustos, nakon čijeg se istupa skupu obratio ministar energetike u Vladi Moldavije Victor Parlicov. Podsjetivši kako je Moldavija bila gotovo u potpunoj ovisnosti o energetskoj opskrbi ruskog Gazproma, Parlicov je istaknuo da je Moldavija u proteklih godinu i pol dana značajno diverzificirala svoje izvore opskrbe energije.

- Da mi je netko prije godinu i pol dana rekao da je ono što smo postigli u energetskoj diverzifikaciji u godinu i pol dana izvedivo, rekao bih da je to nemoguće. No, pokazalo se da je to izvedivo ne samo u opskrbi, nego i u razvoju mreže i dekarbonizaciji transporta - ustvrdio je Parlicov. Don Graves ocijenio je trenutno partnerstvo SAD-a i Europe u energetici, kako je kazao, nikada važnijim i vitalnijim za interese s obje strane Atlantika. Aktualni trenutak u Europi Graves je, u zaključnim izlaganjima na prvom panelu današnjeg skupa u Westinu, nazvao ‘kritičkom točkom u povijesti‘.

image

Rossen Hristov

Zeljko Puhovski/Cropix

U drugom po redu panelu konferencije ‘Partnerstvo za ministarsku transatlantsku suradnju u energetici‘ sudjelovali su ministar energetike u Vladi Litve Dainius Kreivys, predsjednik Uprave ukrajinske energetske kompanije ‘DTEK‘ Maksim Timčenko, Ron Benioff iz državnog Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju SAD-a i generalni menadžer za energetski konzalting Europe u kompaniji General Electric Anser Shakoor, uz moderiranje direktora državnog Nacionalnog laboratorija za Pacifik i Sjeverozapad SAD-a Stevena Ashbyja.

Anser Shakoor upozorio je kako poslovne strategije velikih kompanija poput General Electrica usmjerava potražnja na tržištu.

- S druge strane, strategije dekarbonizacije energetskog sektora javnog sektora jedna je od odrednica o kojoj moraju voditi računa velike kompanije - naznačio je Shakoor. Maksim Timčenko upozorio je na posljedice ruskih napada na energetsku mrežu u Ukrajini.

- Suočili smo se izazovima s kakvima se nitko nije suočio prije nas, s masovnim razaranjem, granatiranjem mreže, elektrana, opskrbe i naših radnika i inženjera koji rade na mreži. Nakon jednog od najtežih napada na našu infrastrukturu i kompletnog prekida mreže, uspjeli smo vratiti svjetlo u Ukrajini u roku 24 sata - kazao je Timčenko.

image

Don Graves

Zeljko Puhovski/Cropix

Govoreći o ‘cyber‘ napadima iz Rusije na energetsku infrastrukturu Litve, Dainius Kreivys otkrio je kako se obrana od tih napada organizira na više razina počev, istaknuo je, od nacionalnog ureda za informatičku sigurnost Litve.

- To je posao u kojem nema stajanja, koji se svakodnevno odvija. Razina sigurnosti stalno se mora povećavati - naznačio je Kreivys.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00