IZRONILO POZNATO LICE

Sjećate li se njega? Trebao je spasiti Agrokor, ali brzo je nestao. Sada likvidira kineskog giganta

Iako na koncu nije bio angažiran, poslao je račun u punom iznosu. 1,5 milijuna eura

Antonio Alvarez III.  

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Sud u Hong Kongu je u ponedjeljak naredio likvidaciju nekadašnjeg kineskog diva China Evergrande Groupa, a likvidatorom je imenovana konzultantska kuća Alvarez&Marsal. Ista konzultantska kuća koja je bila angažirana na restrukturiranju Agrokora. Antonio Alvarez III. je i formalno kratko vrijeme upravljao kompanijom, sve dok na temelju “Lex Agrokora” Vlada nije imenovala izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka.

Svoj angažman, pisao je tada Jutarnji list, Alvarez i njegov tim naplatili su 1,5 milijuna eura, iako su se u Zagrebu zadržali svega tjedan dana, odnosno do trenutka kada je na mjesto prvog čovjeka posrnulog koncerna zasjeo Vladin izvanredni povjerenik. Ramljak je Alvarezu ponudio da se javi na natječaj i pomogne u restrukturiranju, neslužbeno se doznalo kako je on to odbio jer njegova konzultantska kuća radi “samo po pozivu”. Budući da su s upravom Ivice Todorića već bili potpisali ugovor za tromjesečni angažman, Alvarez je Agrokoru svejedno poslao račun u punom iznosu.

Likvidacija kineskog diva velik je izazov s kojim će se suočiti njegova konzultantska kuća jer se do danas se ukupan iznos obveza China Evergrande Groupa povećao na 300 milijardi dolara. Uprava te kineske kompanije je punih 18 mjeseci pokušavala dogovoriti plan restrukturiranja, a prema informacijama koje je medijima dostavio sud u Hong Kongu, u prosincu im je odobrena nova odgoda izricanja presude. Vrijeme koje su tako dobili nisu iskoristili za stvaranje financijskog plana.

Osnivač Evergrandea Hui Ka Yan nekada je bio najbogatiji čovjek u Aziji, s imovinom čija se vrijednost procjenjivala na 45,3 milijarde dolara, a nakon bankrota kompanije taj se iznos srozao na tri milijarde dolara. Sutkinja Linda Chan je imenovala Alvarez&Marsal za likvidatora i naglasila da je imenovanje u interesu svih vjerovnika jer bi mogli preuzeti odgovornost za novi plan restrukturiranja za Evergrande u vrijeme kada je njegov predsjednik pod istragom zbog sumnje na zločine, piše Reuters.

Izvršni direktor Evergrandea Siu Shawn rekao je kineskim medijima da će tvrtka osigurati da projekti izgradnje kuća budu isporučeni bez obzira na nalog za likvidaciju. Presuda neće utjecati na operacije Evergrandeovih kopnenih i offshore jedinica.

- Naš je prioritet zadržati što veći dio poslovanja, restrukturirati ga i ostati operativan. Slijedit ćemo strukturirani pristup kako bismo očuvali i vratili vrijednost vjerovnicima i drugim dionicima - izjavila je Tiffany Wong, direktorica Alvarez&Marsal nakon imenovanja.

Na svojim službenim stranicama Evergrande piše kako je radio na više od 1300 projekata u 280 gradova diljem Kine. Prije ročišta je vrijednost njegovih dionica pala za 20 posto, a nakon presude je zaustavljeno trgovanje u China Evergrandeu i njegovim podružnicama China Evergrande New Energy Vehicle Group i Evergrande Property Services.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30