NOVA INVESTICIJA

Širi se na još 14 hektara: umjesto tvornice streljiva bit će Rimčev centar za istraživanja

Iako su Kampus i Centar za ispitivanje električnih vozila dva odvojena projekta, oni bi trebali činiti jednu cjelinu
 Sandra Simunovic/Cropix

Nakon što je prije gotovo mjesec dana predstavio projekt Rimac Kampusa, budućeg sjedišta, proizvodnje i razvoja Rimac Automobila, Mate Rimac pokrenuo je pripreme za još jednu veliku investiciju, gradnju Centra za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila. Centar bi se, prema dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, prostirao na čak 14 hektara u općini Stupnik koja graniči s gradom Svetom Nedeljom, na području koje se nalaze sadašnje sjedište Rimac Automobila i budući Kampus.

Zeleno svjetlo

"Gradnja Centra za ispitivanje tehnologije i komponenti električnih vozila obuhvaća izvedbu proizvodne hale, hale za testiranje, pomoćne zgrade i porte, infiltracijske kišne lagune, interne prometnice, parkirališta te manipulativnog dvorišta ukupnog zahvata oko 14 hektara", navodi se u rješenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim su Rimac Automobili oslobođeni obveze provesti postupak procjene utjecaja na okoliš gradnje spomenutog centra. U redovitoj proceduri za takve investicije, naime, Rimac Automobili podnijeli su zahtjev Ministarstvu za provedbu prethodne ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, a zeleno svjetlo koje su dobili 27. travnja ove godine podrazumijeva, prema rješenju, da u roku od dvije godine zatraže izdavanje lokacijske dozvole za gradnju Centra za ispitivanje električnih vozila. Iako su Kampus i Centar za ispitivanje električnih vozila dva odvojena projekta na dvije teritorijalne jedinice, oni bi, prema rješenju Ministarstva gospodarstva, trebali činiti jednu cjelinu. U planu je, naime, gradnja prometnice koja bi povezivala Kampus i istraživački centar. Tako bi nastao kompleks Rimac Automobila ukupne površine 34 hektara, od čega na Kampus, s novom upravnom zgradom, pogonima, skladištima, izložbenom dvoranom, prostorijama za opuštanje zaposlenih, otpada 20 hektara.

image
Rimac 1

Bivša raketna baza

Prilikom prezentacije projekta Kampusa Mate Rimac je najavio da će biti gotov do kraja 2023., a u njega je uloženo 200 milijuna eura. Otkrio je da je kompleks projektiran za rad oko 2500 zaposlenika, što je 1500 radnih mjesta više od sadašnjeg broja radnika kompanije. Veličina i drugi detalji investicije u Centar za ispitivanje tehnologije i komponenti električnih vozila za sada nisu poznati i nije ih jučer bilo moguće doznati u Rimac Automobilima.

Spomenutoj proceduri koju su Rimac Automobili pokrenuli u Ministarstvu gospodarstva prethodila je nedavna odluka Vlade da se Općini Stupnik ustupi 14 hektara zemljišta nekadašnje vojne raketne baze JNA. To se zemljište isprva čuvalo za državnu tvrtku RH Alan, koja je na njemu planirala graditi tvornicu streljiva, no Vlada je odlučila zemljište ustupiti Općini Stupnik. Općinsko vijeće Stupnika u veljači ove godine donijelo je odluku da će se bivša raketna baza pretvoriti u gospodarsku zonu, koju će, kako stvari stoje, u potpunosti koristiti Rimac Automobili. Pokušali smo u Općini Stupnik utvrditi je li s Rimac Automobilima već postignut dogovor o korištenju gospodarske zone, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili obećano očitovanje njezina načelnika Brune Perkovića.

Koncesija na zemljište u Kerestincu

Ako se ostvare planirana ulaganja u Kampus i Centar za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila Rimac Automobila, bit će to dosad najplodnija suradnja jedne jedinice lokalne samouprave s nekom domaćom privatnom kompanijom. Naime, kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, gradska uprava ustupila je oko 20 hektara zemljišta Rimac Automobilima na razdoblje od 69 godina.

- Ova nam lokacija omogućava sve što nam treba jer imamo velike planove za koje treba puno prostora - rekao je tada Mate Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:24