PLAĆE U TURIZMU

Sindikat se zalaže za dizanje minimalca za sve vrste poslova

U pitanju je ugovor koji će vjerojatno biti proširen na cijeli sektor, što znači da će ga morati primjenjivati svi

Ilustracija

 Ivo Ravlic/cropix

Kako od početka iduće godine minimalna bruto plaća u Hrvatskoj raste za 10,3 posto na 4687,50 kuna, u Sindikatu turizma i usluga traže da se razmjerno povećaju i minimalne plaće za sve grupe poslova u tom sektoru.Sredinom studenoga počeli su, naime, pregovori Sindikata i HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma o novom granskom kolektivnom ugovoru - postojećem primjena istječe 31. prosinca - pa je na dnevni red došlo i povećanje plaća. U prvom krugu, kako je objavljeno na internetskim stranicama Saveza samostalnih sindikata, nije postignut dogovor te slijedi nastavak.

Četiri skupine

"Plaće u turizmu su općenito 20 posto niže nego u ostalim pravnim osobama u Hrvatskoj i treba ih povisiti jer neće imati tko odraditi sljedeću turističku sezonu. Dio investicija poslodavci bi trebali pretočiti u plaće jer i s ovim povećanjem su u Hrvatskoj one niske u odnosu na konkurentske zemlje", komentira predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić.

U granskom kolektivnom ugovoru postoje četiri skupine složenosti poslova te je za svaku ugovoren iznos minimalne bruto plaće. Dosad je za prvu grupu jednostavnih poslova to bila 4062,51 kuna za čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, a iznos se penjao do 6100 kuna za zadnju grupu, vrlo zahtjevne poslove, što se odnosi na konobare specijaliste, kuhare specijaliste i druge slične poslove. Ipak, zbog pandemije je bio postignut dogovor i potpisan aneks ugovora da se minimalni iznosi bruto plaće za više grupe poslova ne primjenjuju do kraja ove godine, a kako su objavili u Sindikatu, poslodavci su zatražili da se ta iznimka produlji.

Prema prijedlogu Sindikata, razmjerno povećanje značilo bi da je minimalna bruto plaća bez dodataka za drugu grupu poslova (sobarica, pomoćni konobar, pomoćni kuhar, pomoćni recepcionar, i drugi slični pomoćni poslovi) 4960 kuna, za treću grupu (konobar, kuhar, slastičar, recepcionar i drugi slični poslovi) 5880 kuna, a za četvrtu 7032 kune s primjenom od 1. svibnja iduće godine. Kako će se razvijati pregovori, Andrić ne prognozira, ali jasno je da će se morati podići barem minimalna bruto plaća za drugu skupinu poslova jer bi inače ona, s trenutnih 4300 kuna, bila ispod minimuma koji propisuje država za 2022.

Nadzor inspektora

Direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas ne iznosi detalje. Kaže da je zajednički stav da se nastavi s ugovaranjem granskog kolektivnog ugovora "u sadržaju kakav je trenutno na snazi, a otvoreno je pitanje usklađenja minimalnih plaća. I poslodavci i sindikati svjesni su situacije na tržištu rada i nastojat ćemo, kao i do sada, postići obostrano prihvatljivo rješenje", a navodi kako im je cilj unapređenje uvjeta rada kako bi zadržali zaposlenike i osigurali konkurentne uvjete.

U pitanju je ugovor koji će vrlo vjerojatno opet biti proširen na cijeli sektor, što znači da će ga morati primjenjivati svi, od najmanjeg kafića do najjačih poslodavaca. Proširenje će, kaže Andrić, zatražiti u travnju od ministra rada Josipa Aladrovića, a očekuje da će se s time složiti i HUP. Kako je pak izmjenama Zakona o minimalnoj plaći predviđeno da inspektori rada mogu nadzirati primjenu proširenih kolektivnih ugovora, to bi trebalo biti jamstvo primjene minimalnih standarda u tom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:40