Ozbiljni pregovori

Šef tech diva vrijednog 166 milijardi dolara ušao u utrku za kupovinu TikToka

Ako preuzmu TikTok, bit će to prvi izlet te kompanije u segment društvenih mreža i potrošačkih aplikacija
Larry Ellison, izvršni direktor Oraclea
 AFP

U utrku za kupnju globalno uspješne kineske aplikacije TikTok, procijenjene na 20 do 50 milijardi dolara, uključila se još jedna američka tvrtka.

Kompanija Oracle i njezin suosnivač Larry Ellison, inače veliki pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, “stupili su u preliminarni kontakt” s drugim stranama, među kojima i s kompanijom za rizična ulaganja Sequoia Capital, kako bi zajedno dali ponudu, javlja Bloomberg. Razgovori su, navodno, ušli u ozbiljnu fazu, no uprave spomenutih kompanija nisu željele komentirati tu informaciju za Bloomberg.

Konkurencija

Jedina kompanija za koju se dosad javno znalo da želi kupiti TikTok bio je softverski gigant Microsoft Billa Gatesa. Za ByteDance, vlasnika aplikacije, prodaja TikToka Amerikancima bila je jedini izlaz budući da je Trump naredio ili prodaju američkoj firmi ili zabranu poslovanja na američkom tržištu. Takav pritisak na kinesku tvrtku mnogi su promatrači nazvali nepoštenim i mafijaškim ponašanjem američkog predsjednika. No, Trump je istaknuo da druge nema jer bi kineska aplikacija mogla poslužiti kao trojanski konj za dostavu američkih podataka kineskim obavještajcima.

Rok za kupnju

Rok za kupovinu ili odlazak postavio je na 15. rujna. Uključenje kompanije Oracle pomaže ByteDanceu jer mu ojačava pregovaračku poziciju s obzirom na to da sada postoje dva pretendenta. Govoreći o novom igraču, američki poslovni mediji su podsjetili da je Larry Ellison početkom ove godine organizirao prikupljanje donacija za Trumpa te da je praktički jedini iz Silicijske doline javno uz republikanskog kandidata.

U slučaju da Oracle preuzme TikTok, bit će to prvi izlet te kompanije u segment društvenih mreža i potrošačkih aplikacija. Ne pregovara se, piše Bloomberg, samo o preuzimanju operacija u Americi, nego o paketu s Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. Samo u SAD-u aplikacija ima 100 milijuna korisnika i veoma je uspješna. Vrijednost Oraclea je 166 milijardi dolara, od čega 43 milijarde dolaze od gotovine i druge likvidne imovine, što tu tvrtku svrstava među rijetke koje sebi mogu priuštiti ovu kupnju. Posljednji poslovni iznosi nisu sjajni kao nekada, pa se šefovi vjerojatno nadaju da bi kupovina TikToka osvježila poslovanje.

Osim Microsofta, koji već mjesec dana pregovara s američkom vladom o kupnji TikTok od ByteDancea, i sada Oraclea, još jedan potencijalno zainteresirani kupac je i Twitter, koji je “istražio mogućnosti kupnje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:39