PRIJAVE ZA PROGRAM

Seeds for the Future: Huawei ove godine otvorio trideset mjesta za edukaciju hrvatskih studenata

Hrvatska posjeduje izniman talent i potencijal razvoja u tehnološkoj industriji, kaže Kevin Zhang, glavni direktor Huawei Hrvatska

svečana dodjela nagrada DIGI Awards 2022.

 Tomislav Kristo/CROPIX

Počele su prijave za najveći Huaweijev globalni studentski edukacijski program "Seeds for the Future", u kojem je ove godine udvostručen broj mjesta za studente pa ih je sad 30. Prve prijave već su popunili studenti koji su sudjelovali na ovogodišnjem DIGI Awards natječaju Jutarnjeg lista za najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj. Za njih je osigurana polovina mjesta, njih ukupno 15. Prijave za 30 mjesta u programu "Seeds for the Future" otvorene su do rujna ove godine.

Program u trajanju od osam dana će se održati sredinom listopada. Studenti iz Hrvatske će na edukacijama sudjelovati uz druge studente iz gotovo 140 zemalja diljem svijeta i s više od 500 sveučilišta. Ukupno je globalno kroz program prošlo više od 12.000 studenata.

Ulaganje u znanje

Uz Jutarnji list, podršku ovom programu dao je Središnji državni ured za digitalizaciju društva RH, koji u suradnji s fakultetima diljem Hrvatske upoznaje studente s mogućnostima sudjelovanja u njemu. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, kaže da je ulaganje u znanje temeljna podloga i preduvjet za sve poslovne pa i razvojne procese pojedinca i društva u cjelini.

image

Bernard Gršić

Vanesa Pandzic/CROPIX

- Mladi su naša budućnost i svako ulaganje u razvoj digitalnih vještina ulaganje je u našu budućnost. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potiče stjecanje znanja o novim tehnologijama, a na suradnju s vodećim globalnim pružateljem infrastrukture za ICT smo iznimno ponosni - kaže Gršić. Pojašnjava da je program s Huaweijem pokrenut u Hrvatskoj na temelju Memoranduma o razumijevanju i suradnji iz 2019. godine, koji su sklopili Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Huawei. Dosad je kroz program prošlo 36 studenata iz Hrvatske.

- Razmjena znanja i otvaranje prilika za učenje o novim tehnologijama od iznimne je važnosti za sve dionike programa 'Seeds for the future', a sigurni smo da će studentima stečena znanja biti od velike koristi u praksi - kaže Gršić. Ove godine studenti će proći kroz osmodnevni edukacijski program u kojem će učiti o 5G-u, umjetnoj inteligenciji i cloudu od vrhunskih stručnjaka iz Huaweija. U sklopu programa predviđen je i posjet jednoj od najmodernijih 5G tvornica u EU, koja je nedavno otvorena u Mađarskoj i u kojoj se koristi Huaweijeva oprema.

Inovacija i kreativnost

- Našim studentima želim uspješno i aktivno sudjelovanje u ovoj globalnoj inicijativi uz nadu da će im ovaj program omogućiti da unaprijede svoja znanja, ali i steknu nova i korisna iskustva - zaključuje Gršić.

"Seeds for the Future" samo je jedan od društveno odgovornih programa koje Huawei provodi u Hrvatskoj. Huawei u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja od 2020. provodi donacijski program "1000 Dreams". Lani je pokrenut projekt "Huawei za digitalnu Slavoniju", u sklopu kojeg se provode edukacijski program ICT Academy u suradnji s osječkim FERIT-om te stipendijski program "Seeds For The Future Scholarship", kojim su svi studenti studija Digitalne poljoprivrede pokrenutog na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku dobili po 6000 eura stipendije.

Kevin Zhang, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska, kaže da inovacija i kreativnost potpomognuta digitalnim tehnologijama danas oblikuju naš svijet.

- U Huaweiju već godinama potičemo mlade talente na razvoj i inovacije, i to je u samoj srži našeg programa 'Seeds for the Future'. Veseli nas što smo ove godine povećali broj mjesta za studente iz Hrvatske jer Hrvatska posjeduje izniman talent i potencijal razvoja u tehnološkoj industriji - zaključuje Kevin Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:31