Hanfa odobrila

S radom počinje CRO Value Fond, u kojem su glavni ulagači mirovinski fondovi

Fond će raspolagati iznosom do milijardu i pol kuna, a do 40 posto imovine moći će ulagati u jačanje građevinske infrastrukture putem javno-privatnog partnerstva, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatsko tržište kapitala bogatije je za novi alternativni investicijski fond CRO Value Fond, koji će raspolagati ciljanom imovinom od milijardu kuna, uz maksimalni iznos do milijardu i pol kuna, a glavni ulagači su mu mirovinski fondovi. Upravno vijeće Hanfe donijelo je rješenje o osnivanju tog fonda kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba, a koje je za depozitara odabralo OTP banku.

Iz Hanfe pojašnjavaju da je riječ o vrsti fonda kojem je dozvoljeno ulagati u širi spektar imovine, primjerice, u poduzeća koja nisu na tržištu kapitala, a kojima je potrebna dodatna investicija i razvoj poslovanja. "Nisu namijenjeni svim ulagateljima, ali zbog svoje strukture ulaganja i interesa profesionalnih i institucionalnih ulagatelja, mogu biti dobar alternativni izvor financiranja za poduzeća".

Traži se još ulagatelja

Mirovinski fondovi već se neko vrijeme postupno okreću prema većem ulaganju u dionice i investicijske fondove, a daljnji korak u tom smjeru smatra se upravo osnivanje novog AIF-a. Namjeru za takav način ulaganja u perspektivna poduzeća u Hrvatskoj najavili su prije osam mjeseci, a Prospekt fonda Hanfi uputili su još u ožujku ove godine. S rješenjem financijskog regulatora, upravljačko društvo Maverick Partners, na čelu s Antom Lučićem, sada može krenuti s prikupljanjem uplata ulagatelja. Osim četiri "mirovinca”, ideja je da se baza investitora proširi za još nekoliko ulagatelja.

U Hanfi pojašnjavaju da će fond ulagati u kapital malih, srednjih i velikih poduzeća, kako će tako utjecati na poboljšanje njihovog poslovanja kroz, primjerice, jačanje upravljačkih kompetencija i uvođenje operativnih unapređenja. Prema pravilima Fonda, projektno financiranje podrazumijeva i financiranje razvoja novih proizvoda i tehnologija, financiranja za kapitalne izdatke, širenja ili restrukturiranje poslovanja poduzeća. Ujedno, fond će do 40 posto svoje imovine moći ulagati i u jačanje građevinske infrastrukture preko javno-privatnog partnerstva, "što ga čini prvim takvim fondom na hrvatskom tržištu". Ulaganja Fonda moguća su tako da se imovina uloži direktno (kupnja vlasničkog udjela u društvu, zajam) ili posrednim putem, tako da se radi realizacije investicije osnuje subjekt posebne namjene.

Prve investicije

Koronakriza dodatno je naglasila važnost ulaganja preko dokapitalizacije ili nedužničkih financijskih instrumenata, jer je dobrom broju kompanija otežala pristup klasičnim oblicima financiranja, kao što su bankarski krediti. Kao ciljana veličina ulaganja Cro Value Fonda neslužbeno se spominje iznos od 35 i 150 milijuna kuna, a prva investicija trebala bi se realizirati već tijekom prve godine rada fonda. Za dobar broj domaćih kompanija, koje su već pokazale interes za suradnju s novim AIF-om, smatra se da bi mogla biti dobra poslovna prilika. U Pravilima se navodi da se Fond osniva na početno određeno vrijeme od deset godina, uz mogućnost produljenja za najviše dva naredna jednogodišnja razdoblja.

Podsjećajući na njihovu ulogu u zemljama s razvijenijim sektorom nebankovnih financijskih posrednika, u Hanfi navode kako su alternativni investicijski fondovi "značajni financijeri rasta i razvoja dijela poduzeća, te su važan dodatak bankovnom financiranju, a nastoje svojim ulagačima podizati vrijednosti poduzeća u koje ulažu". Naglasak je na razvojnoj komponenti poduzeća u koja se ulaže, i cilj je optimizirati njihovo poslovanje, ali i povrat na uložena sredstva. Kako stoji u odobrenom rješenju Hanfe, strategija Fonda ostvarit će se kroz primarne i sekundarne investicijske ciljeve. Pritom je prvi primarni cilj "realizacija povrata na uložena sredstva, odnosno ostvarivanje očekivanog povrata ulagateljima od 6 posto godišnje".

Slijedi optimiziranje poslovne i financijske uspješnosti i stvaranje nove, dodatne vrijednosti u portfeljnim društvima, te diverzifikacija rizika ulaganjem u različite vrste imovine. Dva važna sekundarna cilja su "posredno stvaranje dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu" te povećanje izvoza portfeljnih društava u koje je Fond uložio svoju imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 03:11