NATAŠA MIKUŠ ŽIGMAN

S mjesta državne tajnice u Podravku: ‘Direktor sektora nije upravljačka pozicija, pa nema sukoba interesa‘

Povjerenstvo odlučilo o bivšoj državnoj tajnici zaposlenoj u Podravki odmah nakon odlaska s dužnosti

Nataša Mikuš Žigman

 Davor Pongračić/Cropix

Najnovije kadrovsko pojačanje Podravke iz redova bivših državnih dužnosnika odnosi se na Natašu Mikuš Žigman, koja je doslovno prešla s funkcije državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva na direktorsku poziciju u Podravki. Ta je vijest objavljena ovoga tjedna, a za transfer je dobila suglasnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa početkom prosinca prošle godine, i to na čak 19 stranica.

Ako vam se taj prijelaz čini neobičan ili upitan - s obzirom na odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI) koji propisuje da dužnosnici ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo vlasti u kojem su obnašali dužnost bilo u poslovnom odnosu tijekom 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti - spomenuto Povjerenstvo se potrudilo detaljno objasniti zašto smatra da sukoba interesa nema iako je Mikuš Žigman još do 31. prosinca bila državna dužnosnica.

Pravno mišljenje

Najprije je zaključeno da novo radno mjesto direktorice sektora Poslovna održivost i zelena transformacija ne spada među upravljačke pozicije u Podravki, čemu je priloženo i mišljenje Katedre za trgovačko pravo i pravo društava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Stoga zahtjev za suglasnošću podnesen u kolovozu nije niti razmatran prema toj zakonskoj odredbi.

Njezin je zahtjev razmatran, objašnjava se u odluci Povjerenstva, samo vezano uz dopuštenje zasnivanja radnog odnosa nakon prestanka mandata na neupravljačkoj funkciji. Naime, zabranjeno bi joj bilo da odmah (dakle, dok ima pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti) stupi u radni odnos u Podravki da je utvrđeno da bi time bila u sukobu interesa.

Kako tumači Povjerenstvo, zasnivanje radnog odnosa u pravnoj osobi koja je bila u poslovnom odnosu s Ministarstvom gospodarstva moglo bi se dovesti u vezu s radnjama koje je obveznica poduzimala u obnašanju javne dužnosti ili bi moglo predstavljati oblik usluge za radnje koje je obveznica prethodno poduzela prema pravnoj osobi. To bi, naravno, značilo da bi se prihvaćanjem imenovanja mogla naći u sukobu interesa.

Tri slučaja

Zaključeno je, međutim, da nema sukoba interesa, to jest da kao državna tajnica ona nije donosila odluke o odobravanju državne potpore, odnosno isplati bespovratnih sredstava Podravki. Slučajevi o kojima se radi odnose se, primjerice, na potpore za istraživačko-razvojne projekte i studije izvedivosti koje su bile ostvarivane kao pravo na dodatno umanjenje osnovice poreza na dobit ili poreza na dohodak za opravdane troškove.

Podravka je u 2020. i 2021. godini podnijela nekoliko prijava za potpore, a državna tajnica je donijela potvrde kojima se kompaniji odobrava status korisnika u tri slučaja (temeljem mišljenja HAMAG BICRO-a), ali se konstatira da time nije ostvareno i pravo na potporu. To pravo Nataša Mikuš Žigman nije razmatrala, kaže se. Također, nije sudjelovala ni u procesu donošenja odluke 2020. godine za bespovratnih tri milijuna kuna za projekt razvoja novih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:49