PRIVATNI PJEŠĆANIK

Revolt zbog bahatog milijunaša: ‘Bagerima krade pijesak s gradskih plaža, opustošio je obalu!‘

Riječ je uznemirujućoj prenamjeni javnog prirodnog resursa za privatnu upotrebu, stoji u građanskoj tužbi podignutoj prošli tjedan

Bager na plaži, ilustracija

 Josko Ponos/Cropix

Poslovnog magnata i vlasnika bejzbol momčadi Milwaukee Brewersa, Marka Attanasia, susjedi optužuju kako krade gomile količine pijeska s javne plaže.

James Kohlberg, vlasnik kuće u Malibuu i sin pokojnog osnivača globalne investicijske tvrtke Kohlberg Kravis Roberts & Co., u tužbi navodi da je Attanasiova građevinska ekipa opustošila plažu Broad Beach, izlažući tamošnji morski život "potencijalno opasnim" ostatcima, te ograničila javni pristup obali, koja se inače proteže na nekoliko kilometara, prenosi Bloomberg.

- Vlasnik privatnog posjeda koristi javnu plažu kao svoj privatni pješčanik. Riječ je uznemirujućoj prenamjeni javnog prirodnog resursa (tj. pijeska s Broad Beacha) za privatnu upotrebu - stoji u građanskoj tužbi podignutoj prošli tjedan na Vrhovnom sudu okruga Los Angeles, kaže.

Kao tužitelj naveden je kao Los Trancos Management Services, a Los Angeles Times je izvijestio da Kohlberg stoji iza tog dioničkog društva.

Kenneth Ehrlich, odvjetnik Attanasia, rekao je novinarima Business Insidera kako su svi radovi "obavljeni 100 posto skladu sa svim dozvolama."

U evidenciji nekretnina navodi se da je tvrtka 2XMD vlasnik kuće s pet spavaćih soba i sedam kupaonica na Broad Beachu koja je kupljena 2007. za 23 milijuna dolara, kao i da je ista tvrtka vlasnik susjednog zemljišta koje je kupljeno 2018. za 6,6 milijuna dolara.

image

Mark Attanasio

John Fisher/getty Images/profimedi

U tužbi, u kojoj se Attanasio ne navodi kao optuženik, ali ga se navodi kao "pravog vlasnika" 2XMD-a, između ostaloga piše: "Tuženici upravljaju ogromnim bagerima, ispuštaju u more ulja i druge zagađivače koje bageri nose ili ispuštaju. Takve operacije nužno izlažu lokalni morski život potencijalno opasnim sastojcima. Tuženici koriste te iste bagere u zonama plime i oseke kako bi zgrabili značajne količine pijeska s Broad Beacha, a koji zatim premještaju na jedan od privatnih posjeda tuženika- stoji u tužbi.

Attanasiov LLC podnio je zahtjev i dobio odobrenje za nekoliko dozvola u vezi s popravkom i ojačanjem nasipa na imanju Broad Beach koje je kupljeno 2007.

- No osim toga, tuženici se bave i ilegalnom gradnjom na Broad Beachu, plaži koja ionako pati od kronične nestašice pijeska - dodaje se u građanskoj tužbi protiv vlasnika.

Mark Attanasio, američki biznismen rođen u Bronxu, osim Milwaukee Brewersa, većinski je dioničar engleskog nogometnog kluba Norwich City, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 700 milijuna dolara. Kapital je Attanasio zaradio kao suosnivač investicijskog fonda Crescent Capital Group. Njegov brat, holivudski scenarist Paul Attanasio dva puta je nominiran za Oscara, za filmove Kviz (1994) i Donnie Brasco (1997).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:26