OŠTAR PAD

Reakcija tržišta na poreznu politiku nove britanske vlade: Funta 37 godina nije bila tako slaba u odnosu na dolar

Cijena zaduživanja dosegla je najvišu razinu od 2008. godine

Britanska funta je pala na 

 Tolga Akmen/Afp

Ekonomski plan nove britanske vlade, koji uključuje smanjenje poreza i snažan rast javnog duga, izazvao je zabrinutost ulagača, što su na samom početku tjedna zorno i pokazali: prilikom otvaranja tržišta vrijednost funte je pala gotovo pet posto (tijekom dana gubitak je ipak ublažen), a pala je i cijena državnih obveznica. Cijena zaduživanja dosegla je najvišu razinu od 2008. godine. Prinosi na 10-godišnje obveznice, koji ubrzano rastu još od početka kolovoza, kada su bili ispod dva posto, sada su premašili 4,1 posto.

Upozoravajući da se Velika Britanija suočava s "temeljnom krizom platne bilance", analitičari banke Nomura odmah su revidirali svoje prognoze vrijednosti funte, sada očekuju da će dostići paritet s američkim dolarom do kraja studenoga, te da će do kraja godine pasti na 0,975 dolara. Daljnji gubici očekuju se početkom sljedeće godine, s novim rekordno niskim tečajem funte od 0,95 posto u prvom kvartalu 2023.

Nastojeći potaknuti ekonomski rast pod svaku cijenu, premijerka Liz Truss i ministar financija Kwasi Kwarteng predstavili su najveći paket smanjenja poreza u 50 godina, u iznosu od od 45 milijardi funti, kao dio "nove ere" za Britaniju. Smanjenje poreza, u kombinaciji s paketom energetske potpore, potaknut će povećanje državnog zaduživanja ove godine za 72 milijarde funti. Ministar Kwarteng smatra to ključnim "za rješavanje zagonetke rasta". Cilj Vlade je da poveća trendu stopu gospodarskog rasta na 2,5 posto, ali ekonomisti ocjenjuju da će ga vrlo teško ostvariti.

image

Liz Truss

Dylan Martinez/Afp

Značajno labavljenje fiskalne politike, predviđa agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody‘s, navest će središnju banku na brže podizanje kamatnih stopa, kako bi spriječila inflatorne pritiske. Inflacija je dosegla razinu od 9,9 posto, a Bank of England je prošlog tjedna, po sedmi put, podigla kamatne stope za pola postotnog boda, na 2,25 posto, što je najviša razinu u posljednjih 14 godina. Promatraći na tržištu vjeruju da će ovaj tjedan sazvati hitan sastanak i ponovno povećati kamatne stope, te da bi na proljeće mogle doseći čak 5,5 do šest posto.

"Hitno povećanje kamatne stope moglo bi se dogoditi ovog tjedna kako bi se povratio kredibilitet na tržištu", rekao je Stephen Innes, izvršni partner u SPI Asset Managementu. Međutim, postoje i razmišljanja da Bank of England neće biti voljna intervenirati na tržištu. Rizik s tom strategijom, upozorava Brad Bechtel iz investicijske banke Jefferies, je da bi se ona, u slučaju daljnjeg rasta cijena i labavljenja fiskalne politike, mogla obiti o glavu i uzrokovati daljnji pad funte. K tome, središnja banka se već opekla pokušavajući spašavati funtu 1992. godine, prije nego što je izbačena iz ERM-a, pa "vjerojatno ima vrlo malo apetita da pokuša ponovno".

Ekonomist Mohamed El-Erian, savjetnik Allianza i predsjednik Queens‘ Collegea u Cambridgeu, smatra da ministar financija ne bio smio biti opušten u pogledu reakcija tržišta na mini-proračun jer bi ga ona mogla potkopati. Za BBC je kazao će se promjene u prinosima i pad funte pretvoriti u "još jače stagflacijske vjetrove", a to je u suprotnosti s ciljem povećanja rasta. Slika vožnje automobila s ministrom financija na papučici gasa i nogom guvernera banke na kočnici, kazao je, "nije dobar način za pokretanje britanskog gospodarstva".

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da će gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva ove godine rasti sporije nego što se ranije predviđalo. Snizila je prognozu rasta BDP-a s 3,6 na 3,4 posto "zbog pada realnih prihoda i poremećaja na energetskim tržištima". U idućoj godini očekuje da će BDP u potpunosti stagnirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45