Suživot stanara i turista

Rat protiv buke: Kako će ugostiteljski objekti raditi u većim turističkim mjestima

Nakon što su aktivisti u ponoć zvonili Petru Škoriću, predsjedniku splitskog HDZ-a, održana je sjednica Gradskog vijeća
Split
 Vojko Basic / HANZA MEDIA

Na koncu rasprave o prijedlogu Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Splita, koja se odvijala na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, nije prihvaćen amandman stranke Pametno da se zabrani korištenje zvučnika na štekatima.

No, gradonačelnik Andro Krstulović Opara kao formalni predlagatelj propisa usvojio je Mostov amandman da ugostiteljski objekti od 1. srpnja do 31. kolovoza rade radnim danom do ponoći, a petkom i subotom i dan uoči blagdana do 2 sata ujutro umjesto prvotnog prijedloga da se za navedeno razdoblje svaki dan radi do 1 sat, osim vikendima i danima uoči blagdana koji bi radili do 2 sata. Taj prijedlog su vijećnici jednoglasno usvojili.

Nakon performansa aktivista ispred portuna Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a, okupljeni oko Facebook grupe “Dnevna doza splitskog nereda” u ime stanovnika Geta zahvalili su svim onim vijećnicima koji su se borili za njihovo dostojanstvo te koji su pokazali su kako red nema ideološki predznak i omogućili bar djelomičan ustupak vlasti u korist stanara gradske jezgre.

Božidar Vukičević / Hanza media

“U konačnici je amandman jednoglasno usvojen, pa ćemo radnim danima moći spavati kao i dosad, vikendom uru duže trpit, a buke sa štekata pola sata ranije bit oslobođeni, u 23.30 sati. Zvučnici na javnoj površini za razliku od Dubrovnika ostaju, zasad. Slijede nove bitke kada će se donosit komunalni red, gdje po želji gradonačelnika, imat ćemo pojedinačna javljanja na e-savjetovanje o tom propisu paralelno s udrugom stanara!, stoji u objavi na Facebook stranici inicijative, koju su na kraju posvetili Petru Škoriću riječima:

- Eto, Petre, prošetali smo i nastavit ćemo šetat svaki put kad zaboravite zašto ste tu.

Hvar

Što se tiče područja grada Hvara, jedne od jadranskih meka za partijanere, aktualni lokalni propisi govore da restorani i barovi na Pjaci i prvoj liniji uz more smiju biti otvoreni do 2 sata, a u istom terminu se smije “puštati” i glazba. Na nešto udaljenijim predjelima u kojima su stambene zone samih Hvarana ugostiteljski objekti mogu raditi do 1 sat, ali zvučnici moraju utihnuti točno u ponoć.

Iznimka je klub Carpe Diem Beach, smješten u uvali Stipanska na otočiću Marinkovcu u arhipelagu Paklenih otoka, jer se on tretira kao objekt izvan naselja i smije biti otvoren cijeli dan, od 0 do 24 sata.

Makarska

Iako temeljni komunalni propis u Makarskoj, donesen 2016. godine, omogućava rad restoranima i barovima do 2 sata, izmjenom odluke koja je usvojena godinu kasnije, ugostiteljski objekti smiju biti otvoreni čak do 3 sata. Riječ je o petomjesečnom razdoblju koje traje od 1. svibnja do 30. rujna.

Šibenik

Na području grada Šibenika ljetno radno vrijeme počinje 1. travnja i traje do 31. listopada, a najdulje mogu raditi noćni barovi: svakim danom od 21 do 6 sati ujutro, zimi i ljeti, isključivo u zatvorenim prostorima. Trebaju biti smješteni najmanje 200 metara dalje od naselja, u zonama gdje nije predviđeno stanovanje, a voditelji su također dužni onemogućiti iznošenje pića i napitaka radi konzumiranja izvan zatvorenih prostora objekta.

Ako su barovi i restorani locirani u naselju, ljeti im je omogućeno raditi od 6 ujutro do 1 sat u noći, a petkom i subotom do 2 sata. Zimi je propisano radno vrijeme kraće za jedan sat. Restoranima i barovima izvan naselja gradska odluka omogućuje cjelodnevno radno vrijeme, od 0 do 24 sata. Objektima jednostavnih usluga ljeti je omogućen rad od 6 sati do 1 u noći, petkom i subotom do 2, a izvan sezone radno je vrijeme jedan sat kraće. Za ovakve ugostiteljske objekte vrijedi i odredba o najmanjoj udaljenosti od susjednog lokala u čvrstom objektu. Iznosi 100 metara, osim za vrijeme sajmova, prigodnih priredbi i sličnih manifestacija.

Zadar

Restorani i barovi na području grada Zadra od 1. lipnja do 30. rujna rade do 1.30 sati. Ugostiteljski objekti iz skupine “Barovi” koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima mogu raditi od 21 do 6 sati ujutro, i to samo u zatvorenim prostorima.

Na otvorenim prostorima ili terasama uz ugostiteljske objekte nije dopušteno puštanje glazbe iza 24 sata, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta i duljini trajanja rada.

Gradonačelnik Zadra u sezoni može donijeti i posebne zaključke vezane uz održavanje glazbenih manifestacija u turističkoj sezoni. Tako je ovoga lipnja odobrio Turističkoj zajednici grada Zadra i ugostiteljskim objektima održavanje Rise up festivala na Trgu Petra Zoranića do 3 sata u noći, te održavanje Feštica petkom do 2 sata u noći.

Odluke većina ugostitelja poštuje, a inspektori i policija toleriraju situacije da se goste ne tjera na prečac, nego da se dozvoli da popiju i pojedu naručenu hranu te da se, bez glazbe na otvorenom, unesu stvari, pospreme stolovi i slično. Nažalost, uvijek ima i onih koji prekoračuju propisana radna vremena, osobito puštanjem glasne glazbe na otvorenom, što remeti mir građana koji žive na Poluotoku. Nastojimo uvijek apelirati na kolege da postignu suživot s građanima, jer u sezoni se treba raditi i zaraditi plaće, ali građani imaju pravo i na svoj život i miran san - kaže predsjednik zadarske Obrtničke komore Stipe Knežević.

Dubrovnik

Prema Odluci o ugostiteljskoj djelatnosti Grada Dubrovnika, određeno je da ugostiteljski objekti iz skupine “Hoteli”, “Kampovi” i “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj” obvezno rade od 0 do 24 sata svakoga dana.

Grad je propisao da ostali ugostiteljski objekti, ovisno o vrsti, mogu raditi u sljedećem radnom vremenu: - ugostiteljski objekti iz skupine “Restorani” (restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica, objekt brze prehrane) i “Barovi” (caffe bar, kušaonica, beach bar, kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) u razdoblju od 6 do 2 poslije ponoći, pod uvjetom da ishode rješenje nadležnog tijela da su provedene mjere za zaštitu od buke u noćnim uvjetima rada. Tu su i ugostiteljski objekti iz skupine “Barovi”, koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima, u razdoblju od 21 do 6 sati, samo u zatvorenim prostorima. Odluka regulira i orar objekata jednostavnih usluga, poput kioska, šatora, prodaje na kolicima i klupama, koje smiju raditi od 6 do ponoći, dok objekti iz skupine “Catering objekti” rade cjelodnevno.

Ugostitelji u velikoj se većini pridržavaju određene satnice koja uključuje i propis prema kojem se nakon 23.30 sati prestaje izvoditi glazba na otvorenom:

- Nije lako biti stanovnik povijesne jezgre, no mora postojati suživot s turizmom - objasnio je gradonačelnik Franković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:27