Novi mailovi

Ramljak i kompanija prozvali se grupom Borg: I bez Dalić dopisivali se o izboru savjetnika

Matić iz Texo Managementa dobio je posao koji mu je donosio blizu 250 tisuća kuna tjedno
Martina Dalić i Ante Ramljak
 Željko Puhovski / Tom Dubravec / Hanza Media

Index.hr je danas objavio još jedan email koji se tiče toga da je Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik, sa suradnicima, izabrao glavnog savjetnika Agrokora, tvrtku Alix Partners. Taj email, kao i prethodno objavljeni, ima svoju dokumentarnu vrijednost i rasvjetljuje način donošenja odluka. Naime, ističu u Indexu, nakon što je Ramljak izabran kao vladin povjerenik u Agrokoru, grupa koja je radila na izradi zakona nastavila je komunicirati putem grupnog emaila, ali bez Martine Dalić, potpredsjednice Vlade. Tu su grupu činili Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala, te predstavnik tvrtke Altera Marko Delić.

"Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!" napisao je Ramljak 16. travnja prošle godine, a izraz Borg je u prethodnim emailovima bio korišten kao oznaka za Ivicu Todorića. Termin "Borg" preuzet je iz univerzuma Star Treka, a riječ je o skupini rasa pretvorenih u kibernetičke organizme, koji funkcioniraju kao radilice unutar grupne svijesti nazvane Kolektiv ili Košnica. Borgovi koriste postupak asimilacije kako bi prisilno pridružili druge pojedince Kolektivu.

Nakon što su analizirali pristigle ponude za glavnog savjetnika, Delić je u jednom emailu napisao: "Općeniti je zaključak da 3 ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak".

Potrebno je podsjetiti kako je kompanija AlixPartners odabrana za savjetnika za restrukturiranje Agrokora krajem travnja prošle godine. „Odabir kompanije AlixPartners rezultat je pozivnog natječaja za savjetnika za restrukturiranje s međunarodnim referencama među kojima se, uz njih, natjecalo još pet respektabilnih međunarodnih kompanija - McKinsey, BCG, EY, KPMG, Roland Berger. Nakon što je izvanredna uprava Agrokora ocijenila sve ponude i dala preporuku za najbolju, odabir je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta“, priopćili su tada iz Agrokora.

Valja znati da su pojedini stručnjaci koji su sudjelovali u nekima od prepisci oko izbora važnih savjetnika naknadno i sami osvanuli kao plaćeni savjetnici. Konkretno, Jutarnji list je pisao o tome da je Tomislav Matić iz Texo Managementa dobio posao za izabrani Alix Partners koji mu je donosio blizu 250 tisuća kuna tjedno. To je bio povod za smjenu Ante Ramljaka, a sada se vidi da je hipotetički moguće da je Matić imao utjecaj na izbor savjetnika od kojeg je dobio posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:31