POVIJEST NEUSPJEHA

Rad nedjeljom pokušali su zabraniti i Račan i Sanader, a bilo je još nekih pokušaja: Evo kronologije koja o tome govori

Premijer je sinoć iznenada najavio najnoviji pokušaj zabrane rada nedjeljom

Ivica Račan, Ivo Sanader, Andrej Plenković

 Cropix/

Nakon skoro jednogodišnjeg zatišja, jučer je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković ponovno najavio namjeru da se Vlada pozabavi neradnom nedjeljom u trgovini.

Broj radnih nedjelja, kao što je i bilo predviđeno prijedlogom izmjena Zakona o trgovini predstavljenog prošlog ljeta, bio bi 16 od 55, uz nekoliko iznimki za službe koje inače rade nedjeljom. Plenković je dodao da će svi koji rade nedjeljom biti adekvatno nagrađeni, dok oni koji ne žele raditi nedjeljom, neće smjeti dobiti otkaz.

Kada bi takve izmjene zakona mogle u saborsku proceduru nije rekao, a do sada je to Hrvatska pokušala regulirati rad trgovina nedjeljom dva puta, ali su zbog ustavnih tužbi ti pokušaji bili kratkoga vijeka.

Evo kronologije koja o tome govori

2003.

Vlada Ivice Račana je uvela djelomičnu zabranu rada trgovina nedjeljom no Ustavni sud je 2004. godine ukinuo tu odredbu jer je bila narušena jednakost poduzetnika. Dopušten je, naime, bio niz iznimki, te je omogućen rad "dežurnim" trgovinama manje površine od 200 četvornih metara, a u manjim naseljima nedjeljom je mogla raditi jedna trgovina, u većima po jedna na 5000 stanovnika, a zakon nije utvrdio kriterije za to.

2008.

Sanaderova Vlada je propisala da trgovine mogu skraćeno raditi nedjeljom pet mjeseci u godini. Nedjeljom su mogle raditi određene trgovine, poput benzinskih crpki ili na tržnicama. Ustavni sud je i to oborio, a zaključeno je da je zakon poremetio ravnotežu između zaštite prava radnika u prodavaonicama i zaštite slobode poduzetništva trgovaca.

Travanj 2020.

Uvedena je privremena zabrana rada trgovina nedjeljom zbog pandemije koronavirusa koja je trajala mjesec dana. Povela se opet rasprava o zabrani rada, a Plenkovićeva Vlada je najavila da se ide u izmjene Zakona o trgovini gdje bi se za Hrvatsku kao turističku zemlju uvelo 14 radnih nedjelja, a poslodavci bi izabrali kojim to nedjeljama žele raditi.

Srpanj 2021

U javno savjetovanje su ušle izmjene Zakona o trgovini, a nadležno ministarstvo u nacrtu je predvidjelo 16 radnih nedjelja, uz niz iznimaka, kao i da radno vrijeme trgovina u Hrvatskoj bude od najranije šest do najkasnije 21 sata. Pozvali su se i na istraživanje koje je proveo Ipsos, po kojem "rad nedjeljom, i ako bi bio adekvatno plaćen i podrazumijevao pravo na drugi slobodan dan, nije prihvatljiv većini građana", dok većina njih smatra i da bi satnice za rad nedjeljom trebalo povećati 100 posto ili više.

Rujan 2021

Objavljeno je izvješće o javnom savjetovanju, ali izmjene Zakona o trgovini nisu izglasane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:19